Megnézni és megérteni

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Koch Valéria idén ünnepelné 70. születésnapját. E jeles alkalom kapcsán vendégszerepelt a Magyarországi Német Színház társulata a legismertebb magyarországi német költőnő verseiből összeállított műsorával a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár meghívására a Magyarországi Németek Házában június 6-án.

IMG_9479

Koch Valéria 1949. április 22-én született a Baranya megyei Szederkényben. Versek, elbeszélések, esszék és gyermekirodalmi alkotások mellett magyar és német nyelvű fordításai jelentek meg. Rendszeresen publikált magyarországi és a német nyelvterületen megjelenő irodalmi folyóiratokban. A kivételes tehetségű költőnő, aki túl hamar, 1998-ban hunyt el Budapesten, a mai napig a legelismertebb a német nemzetiségi irodalmi szcéna képviselői között.

Koch vali nagy kalappal

A szekszárdi teátrum művészei számára a Valéria verselt világa egy különleges darab, aminek színpadra állításában a színészek oroszlánrészt vállaltak. Céljuk, hogy az előadás visszatükrözze a költőnő kreativitását, intellektusát és életigenlését, maradéktalanul megvalósult. Az elhangzó költemények és prózai szövegek közül nem hiányoznak a legismertebb versek, mint például a Glaskugelkindheit vagy a Stiefkind der Sprache illetve vissza-visszatérő motívumként hallhatóak részletek A herceg és a rózsa című meseregényből. Ahogy a költőnő, úgy játszottak a színészek is a nyelvvel, és alkottak meg egy magyar-német darabot, melyben a nyelvek közötti váltás még izgalmasabbá teszi a hallgatóság számára a befogadást.

A szövegeket remekül kiegészíti a színpadkép. Ugyan minimális díszlettel, de annál nagyobb kreativitással dolgoztak a színpadra állításkor, a zenei betétek pedig még gördülékenyebbé teszik a műsort. A Magyarországi Németek Háza rendezvényterme nem éppen rendelkezik színháztermi adottságokkal, de már ahogyan a társulat kihasználta a teret és minden zugot, az is bámulatos volt és igazi színházi élményt adott.

A darab kétszer is látható volt, a délutáni előadáson elsősorban középiskolások és egyetemisták vettek részt, az estire pedig a Zentrum-Programme im HdU rendezvénysorozat állandó vendégei, illetve az irodalom és színház iránt érdeklődők érkeztek. Látható volt a költőnő életéről szóló vándorkiállítás is, ami remekül kiegészítette a műsort.

20190606_190046

A Valéria verselt világa című előadást, színpadra alkalmazott verses estként ajánlja a közönség figyelmébe a színház. Azonban aki egy száraz, szavalatokra épülő statikus műsorra gondol ez alapján, téved. Mert ez az est egy vibráló, izgalmas, egyszerre megindító és humoros alkotás, mely által elmerülhetünk a legnagyobb magyarországi német költőnő életében, gondolataiban és újraértelmezhetjük sokrétű mondanivalóját.

Ambach Mónika

Fotó: Zentrum.hu

További képek >>>

〰〰〰〰〰

Támogatók:
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Miniszterelnökség • Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
NEMZ-KUL-19-1047

Szervező:
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)

szponzorok_2019 (1)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo