„Ismerned kell a gyökereidet, tudnod kell, honnan származol…”

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A magyarországi németeknél és a bánáti sváboknál
tarják a Duna-menti svábok 4. világtalálkozóját

Verőfényes napsütésben zenével és tánccal kezdődött a bajai MNÁMK-ban a Duna-menti sváb kultúrcsoportok 4. világtalálkozója. A július 24. és augusztus 7. között megrendezésre kerülő esemény jelmondata: „Duna-menti sváb vagy – vállald!”. Stefan Ihas, a Duna-menti Svábok Világszervezetének elnöke így fogalmazta meg a találkozó mottójának jelentését: „Vállald, ami vagy, ahonnan származol. Ismerd meg és éld őseid szokásait, és vidd magaddal ezeket a hagyományokat a jövőbe.”

P1310605

Heidi és Rick Müller Kanadából érkeztek, és már harmadik alkalommal vettek részt a Duna-menti svábok világtalálkozóján. Nagyon fontos számukra, hogy ehhez a közösséghez tartoznak, és ezt az érzést gyermekeiknek is szeretnék továbbadni. „Ismerned kell a gyökereidet, tudnod kell, honnan származol, hogy tudd, ki vagy. Szeretnénk gyerekeinknek megmutatni, hol és hogyan éltek, táncoltak, énekeltek az őseink. Azt reméljük, hogy ezek a találkozók felkeltik fiaink érdeklődését sváb felmenőik hagyományai iránt.” A változatos program bőségesen kínált lehetőséget a népdalok és a néptáncok gyakorlására, a történelmi háttérismeretek megszerzésére, a népviseleti ruhadarabok megismerésére, de betekintést nyerhettek a résztvevők a kolbász- és a réteskészítés rejtelmeibe is.

P1310640

Az Észak-Amerikából, Brazíliából (Entre Rios), Németországból és Ausztriából érkezett Duna-menti svábok a találkozó első hetében a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja vendégszeretetét élvezhették. Innen kirándultak Nemesnádudvarra, Hajósra, Bólyba, Somberekre, Mohácsra, Nagynyárádra és Dunaszekcsőre, ahol az ott élő lelkes és aktív magyarországi német közösségek tevékenységével ismerkedtek. Szombaton a bajai német központ udvarán álló Ulmer Schachtel névadó ünnepsége színesítette a programjukat.

A világtalálkozó második hetében a romániai Zsombolyán a bánáti svábok hagyományaival ismerkednek a résztvevők: elzarándokolnak Maria Radna-ra, részt vesznek a várjási búcsún, valamint ellátogatnak Niczkyfalvára Herta Müller szülőházába. A világtalálkozó egy budapesti hajókirándulással és a taksonyi sváb közösség meglátogatásával zárul.

Ines Szuck
a Bánáti Svábok Baden-Württemberg tartományi szervezetének hagyományápolásért felelős referense

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo