Sikeres volt a lengyel és a magyar fiatalok közös nyelvi tábora

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Minden 2018 novemberében kezdődött, amikor az ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) I. Nemzetközi Konferenciáján közép- és kelet-európai fiatalok találkoztak. A workshopok során fény derült arra, hogy a lengyelországi és a magyarországi németség is ugyanazzal a problémával küzd: egyre kevesebb fiatal beszéli és használja a német nyelvet a mindennapokban annak ellenére, hogy az iskolákban biztosított a nyelv oktatása.

IMG_8506_2

Már a berlini konferencián megszületett egy olyan nyelvi tábor ötlete, ahol lengyel és magyar fiatalok kaphatnak lehetőséget a találkozásra, egymás megismerésére és a német nyelv gyakorlására. A szervezést Beata Sordon, a lengyelországi Verband der deutschen sozial-kulturellen Gesellschaften in Polen ifjúsági referense vette kezébe, így az első nyelvi tábor augusztus 5-11. között Turuwa városában került megrendezésre.

IMG_5535

A két országból érkezett fiatalok egy hetet tölthettek el együtt Opole közelében. A német nyelv gyakorlása három kisebb csoportban történt, így a különféle gyakorlatok során mindenkinek lehetősége volt a német nyelvet szóban és írásban is használnia. A kezdeti megszeppenés után a csoportok egyre aktívabbak és magabiztosabbak lettek. Ebben nagy segítséget nyújtottak a nyelvórákon kívüli különféle közösségi programok, mint egy biciklitúra, bowlingozás vagy a kirándulás Opoléba.

A záróesten a fiatalok egy rövid kulturális programmal készültek a meghívott vendégeknek. Egy színdarab és egy énekes produkció után azt a videót is bemutatták, amit az egyik csoport forgatott a tábor mindennapjairól. Az elismerő oklevelek átadása után mindenki abban a reményben utazott haza, hogy jövőre is lesz folytatása a tábornak és újra találkozhatnak egymással.

Nagy Viktória

magyar szervezőtárs

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo