A Bakonyban tartotta háromnapos kihelyezett ülését a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlése

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Gazdag program várta a résztvevőket a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ) szeptember 20-a és 22-e között Döbröntén és környékén megrendezett konferenciáján. Tárgyaltak a közelgő német nemzetiségi önkormányzati választásokról, megvitatták az MNOÖ 2020-ig érvényes stratégiájának eddig megvalósult elemeit, a közgyűlés pedig megtartotta a jelen választási ciklus utolsó ülését. Az évente egyszer megrendezésre kerülő kihelyezett tanácskozás immár hagyomány: azon az országos német önkormányzat közgyűlési tagjai, hivatali munkatársai, regionális irodáinak dolgozói, a megyei német vezetők, valamint egyéb meghívott vendégek vesznek részt. A közösen eltöltött hétvége lehetőséget ad arra, hogy nyugodt körülmények között vitathassák meg a magyarországi német közösséget érintő stratégiai kérdéseket.

A_kozgyules_ulese_1

Választási lázban ég a magyarországi német közösség is – ez derült ki a háromnapos tanácskozás hivatalos megnyitóját követő beszélgetés során. Október 13-án kerül sor ugyanis a települési, megyei, illetve fővárosi német nemzetiségi önkormányzatok, valamint a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata képviselőtestületeinek megválasztására is. Az ezzel kapcsolatos előadáson elhangzott: az a választópolgár, aki már regisztrált, vagy aki legkésőbb 2019. szeptember 27-éig kéri felvételét a német nemzetiségi választói névjegyzékbe, a települési nemzetiségi önkormányzatok esetében 3 vagy 5 jelöltre, a megyei, illetve fővárosi testületek esetében területi listára, az országos önkormányzat kapcsán pedig országos német listára szavazhat. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlésének 47 tagját egységes lista alapján választjuk meg. A helyi és a nemzetiségi önkormányzati választásokra egyidejűleg kerül sor. A választópolgár valamennyi szavazatát ugyanazon szavazóhelyiségben adhatja le. Dr. Buzál Attila, az országos német önkormányzat jogásza kiemelte, a német nemzetiségi választás szavazólapjai zöld színűek. A leadott szavazat csak abban az esetben lesz érvényes, ha a zöld szavazólapok az ahhoz mellékelt zöld borítékba kerülnek.

A_kozgyzules_ülese_2_b.j._Ritter_Imre_Englenderne_Hock_Ibolya_Waldmann-ne_Baudentisztl_Eva

Az MNOÖ aktuális közgyűlése utolsó ülését a városlődi Iglauer Parkban, a részben az önkormányzat fenntartásában lévő, nemrég felújított ifjúsági táborban rendezték meg. Azon Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ elnöke, valamint Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő beszámoltak az elmúlt negyedéves tevékenységükről. A közgyűlés emellett elfogadta az MNOÖ idei első félévi költségvetési beszámolóját. A jelentésből egyebek mellett az is kiderült, hogy az országos önkormányzat feladatkörének tartós bővülése várható amiatt, hogy a tavaly elindított, nemzetiségi pedagógushallgatókat célzó és sikeresnek bizonyult ösztöndíjprogram a jövőben is folytatódik. A beszámoló tárgyalta továbbá a Koch Valéria Iskolaközpont legutóbbi nagyberuházásának tervezett második fázisát is: mint kiderült, az ahhoz szükséges állami támogatás már rendelkezésre áll, így a pécsi iskola egyik épületszárnyán tervezett felújítási munkálatok már hamarosan elkezdődhetnek.

A_felujított_Iglauer_Park_megtekintese

Az MNOÖ által fenntartott kulturális és oktatási intézmények is tájékoztatást adtak a tevékenységükről. A szekszárdi Magyarországi Német Színház a tavalyi év kapcsán 6 premierről, 170 előadásról, 60 vendégelőadásról, 14.000 nézőről, valamint a fiatalokat célzó tevékenységéről számolt be. A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár igazgatója elmondta, az interneten folyamatosan tájékoztatják közönségüket a magyarországi németeket érintő felhíváskról, hagyomány- és értékőrző kezdeményezésekről, emellett pedig számos programot bonyolítanak Budapesten, a Magyarországi Németek Házában.

A részben, illetve teljesen az MNOÖ fenntartásában működő oktatási intézmények – így a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont, a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, valamint a győri Audi Hungaria Iskola – jelentéseiből kiderült, továbbra is azon munkálkodnak, hogy a jövőben is fenntartsák a nyelvi, kulturális, készség- és identitásfejlesztés érdekében végzett, rendkívül magas oktatási színvonalat. A Koch Valéria Iskolaközpontban például az általános iskolai és gimnáziumi képzésre vonatkozóan új metodikai tantervet fejlesztettek ki azzal a céllal, hogy sokrétű oktatási módszerek segítségével fejlesszék tanulóik azon készségeit, amelyeket aztán a munka világában is jól kamatoztathatnak majd. Ugyanebben az iskolában természettudományos tehetséggondozó csoportot indítottak, ezzel is növelve a fiatalok továbbtanulási esélyeit.

A_bandi_nemet_tanosveny_megtekintese

A kihelyezett tanácskozás résztvevői meglátogatták a nemrég átadott bándi német nemzetiségi tanösvényt, majd ellátogattak a gannai plébániatemplomba, amelynek altemploma az Esterházy család mauzóleuma. A rendezvény az MNOÖ 2015-ben megalkotott, és 2020-ig érvényes, az önkormányzat politikai, kulturális, oktatási-nevelési, ifjúsági és kommunikációs tevékenységi területein vezérfonalként szolgáló stratégiájának értékelésével zárult.

A rendezvény a Német Szövetségi Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo