A máriabesnyői zarándoklatok emlékére

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A máriabesnyői búcsújáró templom a második leglátogatottabb zarándokhely a magyarországi Mária-kegyhelyek közül. A ma Gödöllőhöz tartozó településen a XVIII. század második felében Grassalkovich Antal gróf állíttatott templomot. A korábbi templom romjainak eltakarítása közben csodálatos körülmények között akadtak rá arra a Mária-szobrocskára, ami miatt Máriabesnyő kegyhellyé vált, és amelyhez a magyarországi németek is évről-évre elzarándokolnak.

69396592_966536543699645_4409482102047768576_n

Szeptember 7-8-án tartják Máriabesnyőn a Kisboldogasszony Nagybúcsút. Ennek kapcsán közöljük a Frühwirth Mihálytól (Vecsés) kapott fotót és a zarándoklatok alkalmával énekelt egyházi énekekből összeállított videót:

Az 1980-as években kerültem közelebb a régi német nyelvű egyházi énekekhez. Feltűnt, hogy a zarándok énekek dallama egészen más, mint az általam ismert templomi énekeké. Az is feltűnt, hogy az énekek szövege egy kicsit „nehézkes”, darabos. Keresztanyámtól (1915) kérdezősködtem és más nála idősebb asszonyoktól. Hamarosan kiderült, hogy az énekek német szövegűek voltak, a háború (1945) után nem lehetett németül énekelni. Az idősek nem akarták elengedni az általuk kedvelt dallamokat, maguk készítgettek hozzá magyar fordítás. Egy idős asszonytól (1903) kaptam egy imakönyvet: „Gesang und Gebetbuch”, készült a Vecsési Könyvnyomdában 1933-ban, benne 153 ének szövege. Élve az ismeretségeimmel sikerült 10 főt megnyerni közös éneklésre, elkészült a felvétel. Ennyit ennek a felvételnek az előzményeiről.A felhasznált négy ének tulajdonképpen a Máriabesnyőre történő zarándoklat keretét adja: Indulás, Megérkezés, Mária üdvözlése, Elköszönés. Természetesen több ének tartozott a búcsújáráshoz. A régi fotókat a családoktól másolgatom közel 40 esztendeje. Volt miből válogatnom. (Frühwirth Mihály)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo