Englenderné Hock Ibolya: „Méltó helyszínt kapott egy fontos rendezvény“

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Ösztöndíjas Nemzetiségi Pedagógushallgatók
I. Országos Konferenciája

Az Ösztöndíjas Nemzetiségi Pedagógushallgatók I. Országos Konferenciáját 2019. szeptember 19-én rendezték meg a Parlament felsőházi termében. A rendezvény keretében hirdették ki azt a 2019/2020-as tanévre kiírt ösztöndíjpályázatot, amelyre nemzetiségi pedagógus szakos hallgatók jelentkezhetnek. Az ösztöndíjprogrammal Magyarország kormánya az Egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságon keresztül támogatja a hazánkban élő nemzetiségeket kultúrájuk és anyanyelvük megtartásában, ehhez pedig 2018 óta biztosít ösztöndíjprogramot nemzetiségi pedagógus szakos hallgatók számára.

1

A konferencián két fontos területet tárgyaltak: Egyrészt Ritter Imre német nemzetiségi képviselő számolt be az ösztöndíjprogrammal kapcsolatos eddigi tapasztalatokról, másrészt nemzetiségi oktatási szakértők – Dr. Manz Adelheid (Eötvös József Főiskola, Baja) és Kissné Köles Erika (NEB – Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága), a szlovén nemzetiség szószólója – világítottak rá a köznevelésben felmerülő nyitott kérdésekre, az ösztöndíjprogram továbbfejlesztésének elképzelhető módjaira, valamint a pedagógushiány mérséklését célzó lehetséges intézkedésekre. Manz Adelheid kiemelte, az Eötvös József Főiskola ettől a félévtől elindította a német nemzetiségi bölcsődei nevelő képzését is, amely szint eddig teljesen hiányzott a rendszerből.

3

A Magyarországi Német Pedagógiai Intézet (UDPI) 2018-ban végzett felmérést a nemzetiségi óvodákban felmerülő pedagógushiány mértékéről. Az Intézet idei, illetve jövő évi tervei közt szerepel az említett kutatás nemzetiségi általános és középiskolára történő kibővítése.

A rendezvényen Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke tartott előadást a nemzetiségi ösztöndíjprogramról, valamint a pályázat benyújtásához szükséges információkról is tájékoztatta a hallgatóságot. Ezt követően hivatalosan is bejelentette a 2019/2020-as tanévre kiírt nemzetiségi ösztöndíjprogramot: abban magyar állampolgársággal rendelkező, „nemzetiségi óvodapedagógus“, „nemzetiségi tanító és tanár“, illetve „nemzetiségi középiskolai tanár“ szakos, nappali vagy levelező tanrendben beiratkozott hallgatók vehetnek részt. Ők az első félévben egységes havi ösztöndíjban részesülnek, melynek mértéke nappali tagozatos hallgatók esetében 60.000 forint, levelező munkarendben tanulók esetében 40.000 forint. A második és minden további szemeszterben ez az összeg a tanulmányi teljesítménytől függ: nappalis hallgatók 25.000 és 75.000 forint közötti, levelezősök 15.000 és 50.000 forint közötti összegben részesülhetnek. A részletes felhívásról és a pályázathoz benyújtandó dokumentumokról a projektkoordinátor Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, valamint a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet honlapjain érhetők el információk. A pályázatok benyújtásának határideje: 2019. október 9.

4

A rendezvényen jelen voltak mindazon nemzetiségek képviselői, amelyek rendelkeznek oktatási rendszerrel. Magyarország kormányának képviseletében dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár jelentek meg. A konferenciát német, roma, szlovén, szlovák, horvát és szerb nemzetiségi oktatási intézmények tanulóinak előadásai színesítették.

(Fotók: Gallai Gergely)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo