„Szilvalekvárt főzünk németesen, ahogy nagyanyáink is tették”

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

„Szilvalekvárt főzünk németesen, ahogy nagyanyáink is tették” mottóval rendezték meg Gyulán a németvárosi szilvalekvárfőzést és a szilvalekváros sütemények versenyét.
Köszönjük Leiszt Jánosnénak, hogy elküldte nekünk az alábbi beszámolót:

„Lehozták a padlásokról a régi kavarófákat, kifényezték a rézüstöket, leszedték a szilvát a németvárosi fákról Gyula város sváb származású polgárai, hogy együtt, közösségben főzzék meg az idei szilvalekvárt, éppúgy, mint elődeik.
Szeptember 14-én, szombaton már korán reggel benépesült az Apor tér, ahol szorgos német kezek állították fel katonás rendben a katlanokat, pucolták meg a babgulyáshoz szükséges zöldségeket, kavargatták folyamatosan a lekvárt, hogy minden klappoljon. A tizenkettedik németvárosi szilvalekvárfőzés, amely eseményen a szilvalekváros sütemények is évente megmérettetnek, már egy nappal korábban, péntek délután megkezdődött a németvárosi óvoda udvarán. Az asszonyok és a vállalkozó kedvű férjek itt magvalták ki a szilvát évtizedekkel korábban.

70458054_2460807924190896_2779763388715106304_o

A helyi általános iskola német nemzetiségű diákjai gyermekműsorral kedveskedtek a jelenlévőknek, majd az ovisok és pedagógusaik hívták táncba a felnőtteket. A kíváncsibb természetűek már ekkor megkóstolhatták a ciberés parasztkenyeret, a templom árnyékában pedig nekiláthattak a sváb csőröge, a hólabda elkészítéséhez. A „harcos kedvűek” egy játékban is próbára tehették erejüket, összegyűjthették az édes nyereményhez szükséges pontokat.”

Tovább a Németvárosi Óvoda fotógalériájához >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo