Két szív egy testben

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Évek óta szervez a Fővárosi Német Önkormányzat a magyarországi német kultúra iránt érdeklődők számára szeptember végi programot a Német Nemzetiségi Gimnáziumba. Ennek apropója nem más, mint a Budapesti Németek Európa-napja, mellyel egybekötve a budapesti nemzetiségi iskolák és óvodák ünnepélyes tanévnyitóját is megtartják.

EuropaTag2019 - 4_DNGChor

Németország és Magyarország közti kapcsolatok építőinek nevezte a magyarországi németeket Klaus Dieter Streicher, a budapesti Német Nagykövetség követtanácsosa. Bár itt élnek, itt nőttek fel, mégis két szív dobog bennük: egy német és egy magyar. A két ország közti összefonódás egyik példájaként hozta fel a 30 évvel ezelőtt történteket, amikor is Magyarország megnyitotta határait Ausztria felé, így lehetővé tette sok NDK-s nyugatra való menekülését.

EuropaTag2019 - 2_Streicher

Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti képviselője beszélt az elmúlt években elért eredményekről és a következő évek terveiről, úgy mint a 2016-os nemzetiségi pedagógusprogramról, a folyamatosan, többlépcsős formában növekvő nemzetiségi pedagógusoknak járó pótlékról, valamint az év elején első alkalommal meghirdetett nemzetiségi pedagógusok számára kiírt tanulmányi ösztöndíjprogramról, melyet szeptember végén a jogosultak körét kibővítve ismét meghirdettek. Célja az oktatási intézmények számára az elegendő és jól képzett tanerő biztosítása, a német anyanyelv, kultúra és hagyományok megőrzése és továbbörökítése, valamint a magyarországi német önazonosságtudat erősítése.

EuropaTag2019 - 3_Ritter

A kormány szerint a magyar nemzet akkor teljes, ha beleértjük a külhoni magyarságot és azt a hazánkban élő 13 nemzetiséget, akik évszázadok óta aktív tagjai a magyar társadalomnak, mondta Dr. Andavölgyi Ferenc. 2014 óta nemzetiségi szószólók vesznek részt az Országgyűlés munkájában képviselve a nemzetiségek érdekeit, tavaly óta Ritter Imre képviselőként folytatja tevékenységét. Az oktatást illetően az Emberi Erőforrások minisztériumának osztályvezetője kiemelte, hogy 2019-ben már több mint 90 oktatási intézmény van nemzetiségi fenntartás alatt, a bennük tanuló diákok száma eléri a 15000-et. Elmondása szerint olyan elkötelezett fiatalokra van szükség, akik tenni akarnak közösségük fennmaradásáért és fejlődéséért – ebben pedig nagy szerep és felelősség hárul a pedagógusokra.

EuropaTag2019 - 6_Andavolgyi

Az idei ünnepségen Pokol Renáta, Rózsa Tímea és Szegediné Wurm Judit vehették át tanári munkásságuk elismerésként „Az év német pedagógusa” kitüntetést, illetve köszöntötték a DNG és a Tamási Áron Gimnázium azon diákjait, akik ebben a tanévben nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjban részesülnek.

A programot nemzetiségi tanulók tették még színesebbé. A műsorról a vendéglátó iskola kórusa, a Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola és a Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola kis táncosai, valamint a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és a Tamási Áron Gimnázium tanulói gondoskodtak.

Grund Lajos

A pedagógusok német nyelvű méltatásait itt olvashatják >>>

***

Az ösztöndíjasok:

Gyebnár Gergely, Patyi Sámuel, Szentgyörgyi Veronika, Szentgyörgyi Zita (Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium)

EuropaTag2019 - 15_Stip

Fazekas Ella Rozália, Kmetz Enikő, Balog Nóra, Nadj Dorottya, Payer Péter, Váradi Kevin, Vizkeleti Gréta, Hopka Noémi, Kirilly Dóra, Berke Jázmin 
(Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo