Emmy-díjat kapott Gera Marina




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Emmy-díjat kapott Gera Marina az Örök tél című filmben nyújtott alakításáért. A film a malenkij robotra hurcolt áldozatoknak állít emléket. A színésznő egy fiatal sváb anyát játszik, akit elszakítanak családjától és szovjet munkatáborba hurcolnak több ezer sorstársával együtt.

30512473_6eed4e9be9667ff43651205b4e74557b_wm

A Nemzetközi Emmy-díjátadó Gálát New Yorkban tartották 2019. november 25-én. Első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról jelöltek alkotást a rangos nemzetközi televíziós versenyben. Gera Marina az első magyar színész, aki az elismerésre esélyes volt a Nemzetközi Emmy-díjak 47 éves fennállása óta, illetve a jelölést díjra is váltotta.

A színésznő köszönőbeszédében a díjat a szovjet kényszermunkatáborokban szenvedők emlékének ajánlotta.

A Szász Attila rendezte alkotás egy hiánypótló, megtörtént eseményt feldolgozó játékfilm. A forgatókönyvet Köbli Norbert jegyzi. A történet alapjául Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novellája szolgált. Az ő sváb édesanyját is kényszermunkára hurcolták. Hazatérése után nem beszélhetett megpróbáltatásairól, csak jóval a rendszerváltozást követően számolt be fogságáról. Hazánkból 250.000 embert, köztük mintegy 60.000 magyarországi németet vittek el és dolgoztattak a legkegyetlenebb körülmények között.

Az Örök tél története 1944-ben kezdődik, amikor szovjet katonák egy dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket „egy kis munkára”, három hét kukoricatörésre. Ezzel kezdetét veszi a hosszú éveken át tartó szenvedéstörténetük.

39399411675_cdf7666124_b

November 25-e a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja is hazánkban. Véletlen, de megható egybeesés, hogy a díjat ezen a napon vehette át a kiváló színésznő.

Ambach Mónika

Ajánlott hírek