Megemlékezés a pécsi német-magyar katonatemetőben

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A pécsi Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület és a Pécsi Német Önkormányzat 1991 óta évente koszorúzással egybekötött ökumenikus megemlékezést szervez a nagyárpádi Ritter Fúvószenekar közreműködésével.

016_SOLDATENHOF_20191102_NNFOTO

Az emlékünnepségre a hagyományoknak megfelelően idén is november 2-án került sor. A katonai díszőrséget a Mecsekszabolcsi Honvéd Hagyományőrző Egyesület fiataljai állták Tóth János elnök vezérletével.
Az evangélikus, a református és a római katolikus egyházak imáit a Ritter zenekar gyászindulója követte.
Dr. Gerner Éva, az MTVA Német Szerkesztőségének főszerkesztője, a Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület elnökhelyettese emlékbeszédében kitért a katonatemetők fontosságára, hiszen Albert Schweizer szavaival élve: „A hadisírok a béke legnagyobb hírnökei”.

005_SOLDATENHOF_20191102_NNFOTO

Koszorút helyezett el Dr. Gerner Zsuzsanna tiszteletbeli német konzul, Dr. Hochmann András tiszteletbeli osztrák konzul, Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Kovács Imre nyugállományú ezredes, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja, Dr. Lovász István, Pécs Megyei Jogú Város jegyzője, Dr. Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, Dr. Csíki László, a Baranya Megyei Kormányhivatal hivatalvezető helyettese, Szugfil József, a Baranyai Német Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Árvai András, az Osztrák Feketekereszt magyarországi megbízottja, Matkovitsné Kretz Eleonóra, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének elnöke, Wenczel Csilla, a Perekedi Német Önkormányzat elnöke, Tóth János, a Mecsekszabolcsi Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke, Pánovicsné Szeiberling Krisztina és Szigriszt Adrienn, a Pécsi Német Önkormányzat képviselői, valamint Dr. Gerner Éva, a Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület alelnöke.

Szeitz István

Fotók: Hubay József

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo