Történetek képekben

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Immár tizenkettedik alkalommal zárult ünnepélyes díjkiosztóval és kiállítással a Blickpunkt (Nézőpont). 12 év, több ezer kép, több száz vendég a Műcsarnokban, több tucat kiállítás szerte az országban és ott számtalan látogató, tizenkét falinaptár és egy fotóalbum a Képek versenye eddigi mérlege.

126C3455

- Felsorolni sem tudom azokat a helyeket, ahol ezek a képek feltűntek, hogy hány publikációt illusztrálnak. A mi büszkeségünk természetesen a Blickpunkt könyv – mondta Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója köszöntőjében november 16-án a Műcsarnokban.
Megállapíthatjuk, hogy a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár, ahogy a német közösség nevezi Zentrum, által indított fotópályázat mindenféleképpen jelen van a magyarországi németek életében. A résztvevők képei, a közönség visszajelzései adnak valódi értelmet ennek a kiváló kezdeményezésnek, melynek célja, hogy mai fotók, képeslapok, valamint 1960 előtt készült archív képek segítségével a legkülönlegesebb módon és a legkülönbözőbb nézőpontokból kerüljön bemutatásra a németség múltja és jelene. A versenyzők fotóikkal különleges történeteket mesélnek el a magyarországi németségről, melyeket hála nekik a Zentrum továbbadhat. A pályázat iránti lelkesedés már több mint egy évtizede töretlen, idén 310 kép ékezett be. A Budapesti Német Nagykövetség sajtóreferense, Jens Preißler is nagy rajongója a Blickpunktnak. Három éve tartózkodik hazánkban és azóta minden évben jelen volt a Műcsarnokban tartott ünnepségen. Idén a zsűri munkájában is részt vett és hálás volt a nevezőknek, hogy új és érdekes információkat tudhatott meg a magyarországi németekről.

126C3708

- Nagyon fontos, hogy a képek címei és leírásai minél több információt tartalmazzanak – hangsúlyozta Ament-Kovács Bence, aki a néprajzkutató szemszögéből értékelte a képeket. Hiszen így nemcsak a zsűri munkáját segítik a versenyzők, hanem a kutatókkal is érdekes és értékes tényeket osztanak meg.
A zsűri harmadik tagja, Csorba Károly is gratulált a döntőbe jutott képekhez, illetve elárulta a közönségnek, hogy fotósként korábban ő maga is nevezett a versenyre, és jól emlékszik még arra a nagyszerű érzésre, amikor a munkái kiállításra kerültek a Műcsarnok falain.

126C3773

A képek alkotói számára mindenképp nagy fontossággal bír a döntőbe jutás, hiszen ezáltal biztosítják maguknak a helyet a vándorkiállításban is, ami majd beutazza az országot. A zsűri a díjak odaítélésénél kiemelten ügyelt arra, hogy a díjazott képek kifejezőek legyenek és komoly minőséget képviseljenek. A három kategóriában – fotó, archív kép, képeslap – 1-1 fődíj és emellett még 11 különdíj talált gazdára.

Az eseményen minden évben kiváló hagyományőrző formációk lépnek fel, idén az ifjú Sax testvérek – Bernárd és Noel – énekeltek, akiket édesapjuk, Sax Norbert kísért harmonikán. A hagyományokhoz híven valamennyi versenykép látható volt egy vetítés formájában, amit a kiváló harmonikás, Marosi Zoltán kísért. A program végén bemutatásra került a képekből összeállított falinaptár is, ami 2020-ban biztosan sok lakásban és irodában megtalálható lesz majd.

A BLICKPUNKT 2019 DÍJAZOTTJAI:

Fődíj – fotó kategória
Gász Róbert: A kis vendégváró

Fődíj – archív fotó kategória
Fürstenhoffer József: Kendertörés

Fődíj – képeslap kategória
Ruip Gergő: Rozmaring

Zentrum-különdíj
Sikos-Varga Szilvia: Menyasszonyi koszorú

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának különdíja
Beck Veronika: Árnyéktánc

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet különdíja
Somogyi Bernadette: Papszentelés

A Magyarországi Német Írók és Mûvészek Szövetségének különdíja
Fejes Csilla: Ahol megállt az idő

A Neue Zeitung különdíja
Handler Árminné: Kapás asszonyok

Az NZjunior különdíja
Blumenstrauss Kórus: Blümchenstrauss utánpótlás csoport Dunaharasztiból

A Barátság folyóirat különdíjai
Uttó Ilona Erzsébet: Tarjáni Tetris-Challenge
Balatoncsicsói Német Nemzetiségi Önkormányzat: Móka az esőben Balatoncsicsón

Csorba Károly zsűritag különdíja
Szőnyi István: Evangélikus templom Keszőhidegkúton

Újhartyán Német Nemzetiségi Önkormányzata különdíjai:
Ritzl Viktor: Egy őszi vasárnap
Cziráki Bálint: A sváb zene, ami összeköt

〰〰〰〰〰

A Blickpunkt 2019 díjazott fotói >>>

A Blickpunkt 2019 döntőbe jutott alkotásai >>>

A hivatalos rendezvényfotók >>>

A 2020-as Blickpunkt-falinaptár megvásárolható a Zentrum-irodában, vagy megrendelhető az alábbi elérhetőségeken info@zentrum.hu, +36-1-373-0933. Bővebb információ >>>

〰〰〰〰〰

A támogatók: Német Nagykövetség Budapest, Miniszterelnökség • Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (NEMZ-KUL-19-1046), Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Barátság folyóirat, Neue Zeitung, Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége, Unser Bildschirm, Treffpunkt am Vormittag, Újhartyán Német Nemzetiségi Önkormányzata.

BLICKPUNKT_SZPONZOROK_2019

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo