Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Forrás: Zentrum

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára. A hírt Bácsbokod önkormányzata tette közzé 2019. december 3-án.

meizl_ferenc

Meizl Ferenc 1924. február 11-én született Bácsbokodon. Gyermekkorában a bácsbokodi Berger dinasztia tagjaként nagy hatással volt rá a családot meghatározó zenei légkör. Nagyapja, Berger Ádám helyi muzsikus volt és maga is szerzett zenéket. Az általa alapított családi zenekar próbáin a későbbi nagy hírű klarinétművész is rendszeresen részt vett, majd tagja lett és komponálni is kezdett.

A klarinét lett ugyan a fő hangszere, de számos más hangszeren is megtanult játszani. A II. világháború után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán kiváló és világhírű zenészektől tanult. Klarinét tanára Váczi Károly, az Állami Operaház szólóklarinétosa volt. Magyar népzene órákra Kodály Zoltánhoz járt, a kamarazenész tanára pedig Weiner Leó volt.

Meizl Ferenc tagja volt a Budapesti MÁV Szimfonikusoknak, szólóklarinétosként a Magyar Állami Operaháznak és a Budapesti Fúvósötösnek. Művészetét több kitüntetéssel is elismerték, többek között Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal, Liszt Ferenc-díjjal, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével.

Szülőfaluja 1999-ben adományozta neki a Bácsbokod Nagyközség Díszpolgára címet. Az ezzel járó pénzdíjból egy alapítványt hozott létre, ami a település közművelődését hivatott támogatni.

Virtuóz klarinétművésznek tartották, aki szívesen adta tovább tudását diákjainak és osztotta meg azt zenészkollégáival. Nemcsak zenélt, hanem komponált és átiratokat is készített.

Szülőfaluja, Bácsbokod számára írt indulóval emlékezünk rá.

Ambach Mónika

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo