Négy német díjazott a Nemzetiségekért Díjjal kitüntetettek között

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A 2019. évi Nemzetiségekért Díj
miniszterelnöki elismerésben részesült
személyek és szervezetek

IMG_7162

Ábel János nyugalmazott német nemzetiségi pedagógus
A baranyai Magyarszéken, majd a komlói Kenderföldi Általános Iskolában a nemzetiségi gyermekekért végzett lelkiismeretes tevékenysége nem állt meg az iskolai falainál. Közössége anyaországi kapcsolatainak motorja, mely a komlói nemzetiségi önkormányzattól a megyein keresztül a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának soraiba repítette. Az díjat a baranyai német közösségben végzett tanítói és közösségépítő munkája, valamint a helyi, a megyei és az országos német nemzetiségi közéletben betöltött tevékenysége elismeréseként kapta.

Batyi Róbert a SziRom, szimfonikus romazenekar vezetője
A grazi és a pécsi zeneművészeti főiskolán, majd Karlsruhéban szerzett diplomát, ezután Münchenben végezte el a szimfonikus mesterkurzust. Számos ország színpadán lépett fel nagy sikerrel, majd 2016-ban megalapította a SziRom szimfonikus romazenekart. Az együttesben komolyzenei tanulmányokat folytató hallgatók és végzett zenészek egyaránt szerepelnek, hangsúlyozva a romák társadalmi szerepvállalását, és segítve a tehetségeik felkarolását.

Bonev Jordán a pécsi bolgárság képviselője
Kisgyermekként került hazánkba, ahol az édesapja által Pécsett megalapított Bolgár Iskolában tanult. Pécs és környéke bolgárjainak szolgálatába állította életét, hagyományőrző eseményeket szervezett, saját költségén tartotta fenn a helyi bolgár kápolnát. Közösségét a pécsi bolgár önkormányzat elnökeként, illetve a Bolgár Országos Önkormányzat tagjaként is szolgálta. A hazánkban hősi halált halt bolgár katonák síremlékeinek megőrzése révén elévülhetetlen érdemeket szerzett a szülőhazája és Magyarország közötti baráti kapcsolat fenntartásában. A díjat az elhunyt díjazott fia, Bonev Anton vette át.

Dechandt Antal képzőművész
Szobrai, képzőművészeti alkotásai a hazai német nemzetiség közösség életének és történelmi múltjának állítanak emléket. Természetközeli, fából készült köztéri alkotásai, mint például a tolnai Kakasdon található “Együttélés/Zusammenleben”, a szatmári Vállajon található “Ulmi bárka” vagy a baranyai Mecseknádasdon megtekinthető “Malenkij-robotra elhurcoltak emlékműve” nagyban hozzájárul a német nemzetiség megismeréséhez és elfogadásához.

Gáspárné Kerner Anna német nemzetiségi pedagógus
Saját diákjai jelölték a díjra, ami híven tükrözi pedagógiai és közösségépítő munkájának sikerét, emberséges, példamutató magatartását. Tanítás mellett a kispesti német önkormányzat elnöke. Irodalmi programok, színházi előadások szervezésével segíti közössége és a tanítványok hagyományőrző tevékenységét, akik hazai és anyaországi nemzetiségi versenyeken, illetve külföldi találkozókon vehettek részt az ő segítségével.

Jónás Judit színművész-színházalapító
1983-ban “Ki mit tud”-ot nyert, majd a Színház és Filmművészeti Főiskola elvégzése utána a Pécsi Nemzeti Színháznál kezdte pályáját, miközben számos filmszerepben a hazai filmvilág nagyjaival dolgozhatott együtt. A roma tehetségek felkarolásának, és a cigány szerepek hiteles alakításának igénye a Duende Színházi Társulat, majd a Czinka Panna Cigány Színház megalapítására sarkallták, melyek segítségével nagyban hozzájárult a romák társadalmi életének bemutatásához, megítélésük javulásához. Rádiós és a roma nemzetiségi televíziós műsorokban szerkesztő-műsorvezetőként is nemzetisége elfogadásáért fáradozott.

Kimpián Péter nyugalmazott román nemzetiségi rádiós szerkesztő
A Magyar Rádió Szegedi Körzeti Stúdiója Román szerkesztőségének egykori vezetőjeként, stúdióvezető-helyetteseként a hazai románság életéről, néprajzi hagyományairól, történelmi múltjáról közvetített műsoraival, jelentősen hozzájárult nemzetisége kulturális önazonosságának megőrzéséhez. A Nemzetiségi médiában végzett munkáját egyéni és csoportos Nívódíjjal is elismerték. A Temesvári Rádióval közösen létrehozott “Európa Hullámhosszán” című eurórégiós rádióműsora eddig több mint hatszáz adást ért meg.

Nagy Mária nyugalmazott piliscsévi polgármester
Az egészségügyben végzett többéves munkáját követően került vissza szülőfalujába Piliscsévre, ahol két évtizedig vezette faluközösségét. Közben a helyi szlovák hagyományok megőrzéséért és továbbadásáért is tevékenykedett. Kezdeményezte a helyi néprajzi gyűjtemény létrehozását, elindította a tájház a múzeumpedagógiai programját, kezdeményezésére kerültek ki a településen a kétnyelvű feliratok. Nemzetiségi közéleti szerepvállalása nemzetiségi civil szervezettől indult, majd a megyei önkormányzat vezetésén át, az Országos Szlovák Önkormányzatnál végzett bizottsági elnökségi tevékenységben teljesedett ki.

Papageorgiu Andrea festőművész
A Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott, majd az Amadeus Alkotóház tagja lett. Művei és sikerei a hazai görögök kulturális teljesítményének ismertségéhez járulnak hozzá, ezzel is erősítve a hazai görögség nemzetiségi öntudatát. Idehaza számos csoportos és egyéni kiállításon vett részt, de külföldön is bemutatkozhatott, képei Bécstől-Pekingig több kiállításon is szerepeltek. Több rangos díjat, köztük a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának Díját is elnyerte.

Tabán Szerb Folklórcentrum Egyesület
Az idén negyedszázados egyesület megalakulása óta töretlenül ápolja a hazai szerb kultúrát. Nemzetisége néptánc- és népdalkincse megőrzésével és bemutatásával, egyben a hazai szerb kulturális események és fesztiválok állandó résztvevője. Hazai és határon túli fellépéseiket számtalan elismeréssel jutalmazták, többek között Kiváló Minősítéssel, Szent Száva Díjjal, Szent Száva Kereszttel, Őszentsége Pávle Pátriárka elismerésével, Arany plakett díjjal a XIII. Európai Szerb Néptáncszemlén, vagy éppen harmadik helyezéssel a World Folk Dance Festival-on.

Taragyia Györgyné Klaics Emilia horvát nemzetiségi újságíró, szerkesztő
Magyar-szerbhorvát szakos diplomájával rövid ideig dolgozott tanárként, majd a Pécsi Rádió nemzetiségi szerkesztőségébe került újságíró-szerkesztőnek. Közösségi munkája során tagja, alapítója, vezetője volt több horvát nemzetiségi egyesületnek, klubnak, dalkörnek, és a helyi nemzetiségi önkormányzatban is tevékenykedett. Legbüszkébb mégis a Zornica, horvát nyelvű katolikus folyóirat megalapítására. A pécsi egyházmegye Pasztorális Helynökségéről ment nyugdíjba, ahol a hazai horvát hívek ügyeivel foglalkozott.

Varga Erika iparművész-tervező
A Romani Design márka megalapítójaként a ruházat mellett iparművészeti termékeket is tervez. Brandjével a hagyományos roma népviseleti kincs megmentésén fáradozik, és a világ minden táján népszerűsíti azt. Sokrétű tevékenysége a cigány-magyar kulturális párbeszéd fejlesztésétől, a gyermekeknek tartott ötvös- és aranyműves foglalkozásokon át, olyan oktatási segédanyag szerkesztéséig terjed, amely révén lehetősége nyílik bemutatni a roma történelem, hagyomány, és kultúra értékeit. Tevékenységét több elismeréssel, többek között a Glamour „Az év hősnője” vagy Európa Polgár Díjjal is elismerték már.

Wolfart Jánosné német nemzetiségi pedagógus
Közel ötven éve munkálkodik a német nemzetiség önazonosság-tudatának megőrzésén, valamint a nyelvoktatás terén. Pedagógiai tevékenysége több szintre is kiterjedt, gimnáziumban tanított Budapesten, Pilisvörösváron, Pécsett, továbbá oktatott az ELTE Germanisztikai Intézetében is. A tanítás mellett sváb színjátszó kört szervezett, és darabokat is írt. Közreműködött a Magyarországi Német Nyelvatlasz és Tájszótár elkészítésében, akárcsak a népismereti tantárgy követelményrendszerének kidolgozásában.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo