Szlovákiai körutazás az ifa ösztöndíjasaként

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Amikor nyáron a Mind_Netz által meghirdetett „utazási ösztöndíjra” jelentkeztem, még nem tudtam, hogy pontosan hova is visz majd az utam, de abban biztos voltam, hogy az ifjúsági munka területén szeretnék újabb impulzusokat gyűjteni. És ez is történt velem november elején, amikor egy hetet Szlovákiában töltöttem, hogy német nemzetiségi intézményeket és szervezeteket látogassak meg.

MINDENETZ_RADIO (3)

Utam első állomása Kassa volt, ahol a szlovákiai németek legfőbb szervezetének, a Karpatendeutscher Verein in der Slowakei (KDV) irodája található. Jelenleg ketten végzik a munkát. Lucia Urbancokova az irodavezető, Mária Labunova Vitkovska pedig a gazdasági vezető, ők fogadtak látogatásom során. Lucia az egyesületek projektjeiért felelős, Mária pedig ezek elszámolásában van a csoportok segítségére. De miről is van szó? A KDV igyekszik a legkülönfélébb programokat megszervezni, így a művészek által tartott ifjúsági tábortól kezdve a különböző publikációkig (könyv, CD, DVD) többféle projekt található a szlovákiai németek programkínálatában.

72733858_435420383786105_743918520697356288_N

Természetesen német nemzetiségi tanárként és doktoranduszként az oktatás helyzete is érdekelt. Luciától megtudtam, hogy az országban öt olyan intézmény működik, ahol a diákok a németet magasabb óraszámban tanulhatják, nemzetiségi óvodájuk viszont sajnos nincsen. A közösségi ház, ahol a KDV irodája található, a kassai helyi egyesület központja is egyben. A különféle programok mellett német nyelvoktatást is kínálnak gyerekeknek.

Második állomásomon, a felső-szepességi Késmárkon egy további közösségi házzal ismerkedhettem meg a szlovákiai hétből Lompart Patrik, a Szlovákiai Német Ifjúsági Szervezet (Verein Karpatendeutsche Jugend – KDJ) elnökének jóvoltából. Patrik otthona Komlóskert, de országos tevékenysége mellett nemzetközi szinten is dolgozik a német nemzetiségért. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Unióján (FUEN) belül működő Német Kisebbségek Munkacsoportjának (AGDM) ifjúsági képviselője. Patrikkal 2014-ben az Otto Benecke Stiftung e.V. YOU.PA programján ismerkedtünk össze, ennek eredményeként már néhány együttműködés is létrejött. Mostani találkozásunkkor a német nemzetiség ifjúságának helyzetéről beszélgettünk a KDJ irodájában, és mindketten új ötletekkel lettünk gazdagabbak. Remélem, hogy hamarosan újra találkozunk, és további közös projekteket is kidolgozhatunk.

MINDENETZ_KEZMARK

Utam utolsó állomása a szlovák főváros, Pozsony volt. Először a szlovákiai németség legfontosabb intézményeinek egyikébe, a múzeumba látogattam, ahol a KDV elnökével és egyben a múzeum igazgatójával, Ondrej Pöss-sel, a Karpatenblatt című újság főszerkesztőjével, Katrin Litschko-val és a stuttgarti Külföldi Kulturális Kapcsolatok Intézete (ifa) kulturális menedzserével, Zoe Luck-kal találkoztam. Beavattak a Pozsonyban folyó munka részleteibe és bemutattak néhány aktuális projektet is. A múzeumlátogatást mindenkinek csak ajánlani tudom, a kiállítások segítségével átfogó képet kaphatunk a különböző régiókról, a népcsoport történelméről. Ellátogattam a Radio Slowakei International szerkesztőségébe is, ahol napi szinten számolnak be a helyi hírekről német nyelven. Természetesen a város felfedezése sem hiányozhatott. Zoeval, aki szintén új még Pozsonyban, a belvárost járva a „németek nyomai” után kutattunk.

Köszönet mindenkinek a szíves fogadtatásért, remélem, hogy hamarosan újra találkozunk!

Nagy Viktória

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo