Arnold Mária: Étkezési szokások és ételek Herendről




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Herend elsősorban a porcelánmanufaktúrája által vált világhírűvé. A település sváb vonatkozású múltja és jelene valószínűleg kevésbé ismert. Akik a Zentrum-Programme im HdU programsorozat 2016. december 14-ei rendezvényén részt vettek, minden bizonnyal emlékeznek arra, hogy Herenden és környékén a betlehemezés (Christkindlspiel) régi hagyományát napjainkban is ápolják. Az est során a közönség a bakonyi svábok karácsonyi finomságait is megkóstolhatta. A kulináris élmény alapján könnyen lehetett arra következtetni, hogy az ottani magyarországi német konyha más ünnepek kapcsán is – mint például húsvét, újév vagy farsang – még számos különlegességet tartogat az ínyencek számára.

etkezesi szokasokHerend

Arnold Mária könyve jó bizonyítéka annak, hogy Herend igen gazdag gasztronómiai vonatkozású hagyományokkal is bír. A szerző többek között korábban már a betlehemezés témáját is igen jól dokumentálta és nívós anyagot publikált. Ezek alapján nem meglepő, hogy a herendi németek étkezési szokásairól és gasztronómiájáról szóló könyve is a teljesség igényének jegyében készült.

A kiadvány három fejezetre tagolódik. Az elsőben az egyházi év legfontosabb eseményeit és az ide vonatkozó ételek leírásait találhatjuk. A második az emberi élet főbb állomásainak, mint a gyermekszületésnek, a keresztelőnek, a lakodalomnak vagy a halotti tornak az étkezési szokásait taglalja. A harmadik, legrészletesebben kidolgozott pedig a mindennapok étkezési szokásait és az azokhoz kapcsolódó ételrecepteket tartalmazza. Itt találhatjuk a heti étkezési rend mellett többek között a hagyományos leveseket, a lisztből és burgonyából készült ételeket, a szószokat, a különböző tésztaféléket, a különböző húsételek, tejtermékek és lekvárok elkészítési módjait. A gyűjteményt színes fotók gazdagítják, melyek a több mint ötvenféle étel elkészítésére ösztönöznek.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik nem csupán egy herendi receptkönyvet szeretnének forgatni, hanem a magyarországi német település gasztronómiai vonatkozású néprajza iránt is érdeklődnek.

Arnold Mária: Étkezési szokások és ételek Herendről
Essgewohnheiten und Speisen aus Herend
Herend : Herendi Német Nemzetiségi Önkormányzat, 2019.
143 o., ill.
Nyelv: magyar-német
Nyelv: Deutsch

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu

Honlap: www.bibliothek.hu

Ajánlott hírek