Blickpunkt-kiállítás a DNG-ben

Forrás: DNG

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár minden évben megszervezi a Blickpunkt fotópályázatot. A fényképek versenyére a résztvevők olyan képekkel nevezhetnek, amelyek a magyarországi németséggel kapcsolatosak. Azért, hogy a szép és érdekes képeket a nagyközönség is megismerhesse, vándorkiállítást állítanak össze belőle, amely aztán beutazza az országot.

Blickpunkt_im_DNG (34)

A Blickpunkt 2019 kiállítás az adventi időszakban a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégiumban (DNG) vendégeskedett, hozzájárulva az ünnepi hangulathoz és a nemzetiségi neveléshez is.

A képek bepillantást nyújtottak a magyarországi németek múltjába és jelenébe, az ábrázolt emberek, viseletek, házak és életképek színes palettáját felvillantva. Tanulócsoportjaink a népismeret és németórák keretében, tanáraik szakavatott vezetésével tekintették meg a kiállítást.

Blickpunkt_im_DNG (20)

A gimnáziumi tanulók már egy olyan generáció tagjai, amely számára nagy fontosságúak a vizuális benyomások. Mobiltelefonjaikkal ők maguk is sokat és szívesen fényképeznek. A Blickpunkt-kiállításnak köszönhetően új impulzusokat kaptak, amelyek inspirálták őket, hogy saját maguk is készítsenek magyarországi németséggel kapcsolatos képeket.

Az archív fotók segítségével a nézők összekapcsolták az ábrázolt történeteket saját családjuk történetével. Sokakban tudatosult, hogy azok a témák, amelyeket a népismeret órákon tanulnak, a valóságban gyökereznek. A képeken ábrázolt esküvő, a háziállatok, a parasztudvar mind hozzájárult az otthonról hozott, és a tanítás során elsajátított ismeretek további elmélyítéséhez.

Blickpunkt_im_DNG (39)

A tanulók lehetőséget kaptak, hogy kiválasszák személyes kedvenc képüket. A kiválasztott képekről való beszélgetés a csoportban hozzájárult az egymás közti gondolatcseréhez. A kedvenc képek között gyakoriak voltak a gyermekeket ábrázolók, de a magányos ház képe a ködben, valamint a történelmi életképek is nagy népszerűségnek örvendtek.

A kiállítás által a tanulókban kialakuló motiváció nem csak a tanulási folyamatra hatott pozitívan. A kiállítás megtekintése közben több tanulóban megfogalmazódott a gondolat, hogy nevezni a fognak a Blickpunkt 2020-as pályázatára.

Blickpunkt_im_DNG (41)

Köszönjük a Zentrumnak a lehetőséget, hogy a DNG-ben vendégül láthattuk a Blickpunkt 2019 kiállítást, és örömmel várjuk a folytatást a 2020. évben!

***

Ha szeretné településén kiállítani a 2019-es Blickpunkt – Képek versenye döntőbe jutott alkotásaiból összeállított vándorkiállítást, vegye fel a kapcsolatot a Zentrum-irodával (+36-1-373-0933, info@zentrum.hu).

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo