Egy színdarab is segíthet a múlt tabuitól megválni

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A magyarországi németek második világháborút követő tragédiái, a malenkij robotra való elhurcolás és az elűzetés, a népcsoport kollektív büntetése volt. Malenkij robotra mintegy 200.000 embert hurcoltak el, ebből legalább 60.000 fő magyarországi német származású volt. Az elűzetést mintegy 170.000 magyarországi németnek kellett elszenvednie. Kijelenthető, hogy alig akad olyan magyarországi német család, amelyik ne lett volna érintett valamelyik sorscsapásban. Ezek a hihetetlenül nagy számok szinte felfoghatatlanok, a történteket talán az egyéni sorsok vizsgálatával lehetne jobban megérteni. A rendszerváltozást követően az említett események történelmi és irodalmi feldolgozása ugyan megkezdődött, azok színházi megközelítése azonban kevésbé ismert.

1 (1)

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjához (január 19.) kapcsolódóan a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár a Zentrum-Programme im HdU sorozat idei rendezvényeinek sorát egy igen különleges felolvasószínházi előadással kezdte. Január 22-én Balogh Robert Ich habe hier nichts mehr zu suchen! (Nincs már itt dolgom semmi!) című darabja került bemutatásra, ami mindenekelőtt előadásformája miatt különleges. A szereplők – hazatérő kitelepített férfi, akit Andreas Kosek, sváb asszony, akit Frank Ildikó és a férj, akit Ágoston Zoltán személyesített meg – monológjai egymásra épültek, így rajzolódott ki a cselekmény egésze.

7_20200122_181326_HDR

Egy Németországba kitelepített sváb férfi 51 év után hazatér magyarországi német szülőfalujába, ahol éppen az egykori kitelepítettek adományaiból készíttetett új harang szentelése zajlik. A zajos ünnepség helyett azonban inkább elsétál a temetőbe felmenői sírjához. Onnan a lábai automatikusan „hazaviszik”. Illetve abba a házba, ahonnan elűzték. Aki pedig ajtót nyit neki, nem más, mint kamaszkori szerelme.

10_20200122_191137

Az elbeszélők perspektívájából ismerhetjük meg a malenkij robotra való elhurcolást, a Németországba való elűzetést, a hazaszökést Magyarországra, illetve a továbbélést a régi és az új hazában. Az NSZK-ba elűzött férfi eddig ki nem mondott gondolatai, kritikája és iróniája mostani szülőfaluját és annak lakóit, illetve még saját múltját illetően is testet öltenek a darab során. A ház jelenlegi tulajdonosa, a férj – aki korábban aktívan közreműködött a svábok kitelepítésében – monológjaiban szintén a legbelsőbb gondolatait tárja elénk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

„Ich habe hier nichts mehr zu suchen!“ – Aufführung des Stückes über Vertreibung und Wiederkehr von Robert Balogh. Wir waren begeistert! Es spielten: Andreas Kosek, Ildiko Frank und Zoltán Ágoston. #theater #zentrum #zentrumhu #zentrumprogrammeimhdu

Zentrum (@zentrumhu) által megosztott bejegyzés,

 

A Magyarországi Németek Házában tartott rendezvény különlegességét azonban nem csak a formabontó előadás adta. Az azt követő beszélgetésen, amit Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója moderált, a darab közreműködői mellett a szerző, a magyarországi német származású Balogh Robert is részt vett. Az író 1972-ben született Pécsett, irodalmi tevékenysége 1993-ig nyúlik vissza. Magyarországi német témában többek között a Schvab evangiliom (2001), Schvab legendariom (2004) és Schvab diariom (2007) című művei jelentek meg. Az írónak a trilógiájára is jellemző tabumentesítő nyíltsága ebben a darabban is visszaköszön. A beszélgetés során elmondta, hogy ami gyermekkorában olyan furcsa és néha idegen volt számára a nagyszülei falujában, az később egyre inkább érdeklődése középpontjába került. Sőt számos családi történetet is lejegyzett, amik művei alapjaiként szolgálnak, akárcsak a bemutatott darab esetében is. A szöveg magyarról németre való átültetése Frank Ildikó és Andreas Kosek munkáját dicséri, ami hamarosan a Spiegelungen című német irodalmi folyóiratban is megjelenik.

9_IMGP0960

Ahhoz, hogy jobban fel tudjuk dolgozni a múltat, olyan témákat is érinteni kell, melyek esetleg tabunak számítanak. Nem túlzás kijelenteni, hogy ez a színdarab méltó emléket állít a második világháború utáni korszakot jellemezte retorziók magyarországi német származású elszenvedőinek, illetve hogy a megbékélésben is segíthet.

Frei Nándor

Fotó: Grund Lajos

Fotógaléria >>>

〰〰〰〰〰

Támogatók:
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Miniszterelnökség • Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
NEMZ-KUL-20-0474

Szervező:
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)

szponzorok_2019 (1)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo