Malenkij Robot – 75

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Vörösmarty Mihály Művelődési Központ földszinti rendezvénytermében óriási volt a nyüzsgés a 75. évforduló alkalmából rendezett emlékünnepségen, mivel az ülőhelyek száma igen csak kevésnek bizonyult. A kicsit később érkezőknek a pótszékek ellenére is már csak állóhely jutott.

01

Emlékezni jöttek a bonyhádiak és környékbeliek. A túlélők közül idén már csak ketten tudtak eljönni az ünnepségre (számuk még valamivel magasabb). De a régi kényszermunkások gyerekei, unokái és dédunokái nagy számban megjelentek. Sokan voltak kíváncsiak a Bonyhádi Német Önkormányzat Völgységi németek a Donyec-medence szénbányáiban című kiállítására, mely magyarul és németül foglalja össze a magyarországi németek történelmének e tragikus korszakát, korabeli, a munkatáborokban készült – sokáig féltve őrzött – fényképek segítségével.

06

A megjelenteket Szabó Tibor alpolgármester és Dr. Józan-Jilling Mihály, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tanácsnoka köszöntötte. Mindketten hangsúlyozták az ilyen és hasonló jellegű rendezvények jelentőségét, ahol emlékeznünk és emlékeztetnünk kell: Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy hasonló tragédiák soha többé ne fordulhassanak elő.

26

Megemlékező beszédet tartott Dr. Bognár Zalán egyetemi docens, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője, a Gulág- és Gupvi-Kutatók Nemzetközi Társaságának elnöke. Beszélt a háború utáni kegyetlen időszakról, a kollektív büntetés igazságtalanságáról; arról, hogy a 0060-as parancs alapján „a deportálást végrehajtó parancsnokoknak nem sokat számított a parancsban meghatározott életkor, vitték a 15-16 éves fiúkat és lányokat, és az 50, sőt némely helyen a 60 év feletti férfiakat is.” Bonyhádról több mint 200, de a környékbeliekkel együtt a Tolna megyei településről több mint 1800 embert – férfit, nőt, fiút és lányt – hurcoltak el a szovjetek. „A Szovjetunióban már azt mondták nekik, hogy jóvátételi munkára vitték ki őket, hogy felépítsék mindazt, amit a náci német hadsereg lerombolt. Jóvá kellett tenniük azt, amit el sem követtek! A kollektív bűnösség elvét elvileg elítélő angolszász hatalmak pedig szemet hunytak mindezek felett.”

Az ünnepi megemlékezés zárásaként Málenkij robot – Bayer Péter; Az 1026-os lágerlakók emlékére című történelmi dokumentumfilm bemutatójára került sor, mely id. Bayer Péter és sorstársai életéről szól, és amelynek az elkészítését Bayer család finanszírozta. A megemlékezésen közreműködött a Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület kórusa.

lohn

fotók: Bonyhád tv

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo