25 éves az ifa küldöttprogramja

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Regionális hét Szatmárnémetiben

A stuttgarti székhelyű ifa (Nemzetközi Kulturális Kapcsolatok Intézete) támogatja a nemzetközi művészeti és kulturális együttműködést és a német külügyi kulturális- és oktatáspolitika közvetítőjeként központi szerepet tölt be. Kiküldetési programjának keretében, valamint a kulturális asszisztensi és hospitációs programjának részeként lehetőséget kínál a német kisebbségi szervezetek támogatására Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában és a FÁK-államokban. A kiküldetési program célja, hogy modern és eleven képet közvetítsen Németországról, és erősítse a helyi német nemzetiségi szervezeteket, hogy kulturális hídként működjenek a kisebbségi és többségi társadalom közt.

07 Anikó Mezei, Anna Czenthe, Karoline Gil vor dem Lenau Plakat

Február 17.-21. között zajlott Szatmárnémetiben (Románia) az ifa regionális hete Románia, Magyarország, Szerbia és Ukrajna képviselőinek részvételével. Ezen országok ifa-küldöttjeivel és a fogadó intézményekkel folytatott megbeszélések mellett egy kapcsolatépítő rendezvényt is szerveztek az ifa kiküldetési programjának 25 éves fennállása alkalmából. A regionális hét megnyitásaként Arthur Glaser, a szatmárnémeti ifa-kulturális menedzser szervezett városnézést a résztvevők számára. A nyitóest házigazdája Franz Pech, Bildegg község Német Fórumának vezetője volt, amelyen a csoport élő zenei aláfestés mellett megismerkedhetett a szatmári svábok vendégszeretetével.

Milyen nyomokat hagyott az ifa kiküldetési programja az elmúlt 25 évben? Erről szólt a regionális hét keretében, február 19-én tartott kapcsolatépítő rendezvény. Az évforduló megnyitóján a Német Szövetségi Köztársaság romániai nagykövete, Cord Meier-Klodt beszélt az ifa-ról. Interjújában hangsúlyozta: “Ahol lehetővé válik, hogy a kisebbségek és a többségi nemzet egymást tisztelve élhessenek együtt, ott létrejön egy olyanfajta légkör, amelyet mi szeretnénk Európában.” De nemcsak a múltban hagyott nyomokról esett szó, hanem a jövőbeli projektekről is. A kelet-európai régió hét fogadó intézménye mindezeket a közös projekteket jelenítette meg a saját maguk által készített plakátokon. A kiállítási körsétán, melyet Peter Kratzer, az első romániai ifa kulturális menedzser moderált, részt vett Ralf Krautkrämer, a Német Szövetségi Köztársaság temesvári konzulja, Ovidiu Ganţ, a romániai német kisebbség parlamenti képviselője, Christiane Cosmatu, az etnikai kapcsolatok osztályának államtitkára, valamint az Észak-Erdélyi Regionális Fórum elnöke, Josef Hölzli.

Magyarországi fogadó intézményként Kramm Anikó, a Lenau Ház programkoordinátora és Czenthe Anna, ifa kulturális menedzser mutatták be a pécsi Lenau Ház tevékenységét, valamint a magyarországi németek helyzetét. A téma iránt nagy érdeklődést mutatott Meier-Klodt nagykövet úr felesége is.

A hét második felében az ifa kulturális menedzserei „önkéntesség szervezése” témában továbbképzésen vette részt, melyet Marta Gawinek-Dagargulia tartott. Öt eseménydús nap után zárult az ifa regionális hete Szatmárnémetiben, melyet követően a kulturális menedzserek visszatértek kiküldetési helyükre, hogy új és izgalmas projekteket valósítsanak meg.

Kramm
 Anikó
Czenthe Anna

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo