A kisebbségi jogok emberi jogok!

Forrás: GJU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az Európai Nemzetiségek Ifjúsága
„Kick-Off” szemináriumot tartott Csolnokon

A 2020-as év első szemináriumát a Komárom-Esztergom megyei Csolnokon rendezte meg az Európai Nemzetiségek Ifjúsága (Jugend Europäischer Volksgruppen – JEV) nemzetközi szervezet február 10. és 16. között. A Magyarországi Német Fiatalok Közössége 2016 után ismét vendéglátóként működött közre. A hét jelmondata a „Think equally!” (Gondolkozz egyenlően!) volt. A résztvevők ennek szellemében dolgozták fel a kisebbségi jogok témakörét. A szeminárium fontos üzenete volt, hogy a saját jogainkat nem elég ismerni, élni is kell velük. Az MNFK szervezőinek mindemellett természetesen fontos célja volt, hogy a résztvevő fiatalok, akik összesen 15 európai nemzetiséget képviseltek, minél jobban megismerjék a magyarországi németeket és szlovákokat.

IMG_0138

Az eddigi JEV-szemináriumokat mindig Pécs, illetve Baja közelében szervezték meg. Ez volt az első alkalom, hogy a JEV tagjai megismerhették a magyar főváros környékét. Mint tudjuk, Budapest környékén rengeteg sváb és szlovák település található, éppen ezért szerettünk volna, ha a fiatalok a szlovák kultúrába is belekóstolnak a hét során.

Kick_DAY_3 (24 von 24)

Csolnok tökéletes helyszínnek bizonyult a szeminárium lebonyolítására. Nem csak a táj, de a sváb település légköre is elnyerte a résztvevők tetszését. A nyitónapon a csolnoki vendéglátók mindent megtettek azért, hogy a közösségüket és a sváb népcsoportot bemutassák. A hivatalos megnyitó során a helyi gyerekek bemutatták néptánc- és versmondó tehetségüket, az utóbbi esetben nem csupán németül, hanem a helyi német nyelvjárásban is hangoztak el művek. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Englenderné Hock Ibolya is megtisztelt minket jelenlétével. Beszédében megismertette a fiatalokat az egész kontinensen egyedülálló magyarországi nemzetiségi önkormányzati rendszerrel. Végül a helyi németség egyik jeles képviselője, Priegl Éva vezetett minket végig a csolnoki német nemzetiségi tanösvényen. Az ötlet és a tematika minden jelenlevőnél nagy sikert aratott.

Kick_DAY_2a (30 von 35)

Ezzel azonban még nem értek véget a sváb programok. Este egy magyarországi német táncházat tartottunk, majd egy MNFK-kvíz keretében a fiataloknak lehetőségük nyílt jobban megismerni magát a szervezetet, valamint próbára tenni tudásukat a magyarországi németekről .

Kick_DAY_3 (1 von 24)

A hét következő csúcspontjai az úgynevezett „exchange market“, a szeminárium kulturális csereestje, illetve a kirándulás voltak. A kirándulás napján közösen elutaztunk a Hősök terére. A csoportkép elkészítése után átsétáltunk a Magyarországi Németek Házához, ahol Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár igazgatója, illetve Schuth János, a Neue Zeitung főszerkesztője fogadtak minket, akikkel a nemzetiség kultúrájáról és politikájáról beszélgettünk. A délután során Dabas-Sáriba utaztunk. Itt is színes programban volt részünk, megismerhettük az erős szlovák közösség népdalkincsét és a híres sári rétes elkészítését. Az estét a nemzetközi delegáció tagjai a szomszéd településen, Újhartyánban, a helyi Tájház pincéjében tölthették, ahol a helyi Sváb Kemencések Baráti Köre finomságait kóstolhatták meg a résztvevők.

20200213_103110

Még számos egyéb élményről is beszámolhatnánk, de reméljük, ezek alapján is sikerült betekintést nyerniük abba, hogy milyen izgalmas és tartalmas volt a JEV „Kick-Off” szemináriuma. Az eddigi visszajelzések legalábbis ezt az állítást támasztják alá.

Zárásul szeretnénk a szeminárium támogatóinak hálás köszönetet mondani: az Europäisches Jugendwerk-nek, a Komárom-Esztergom Megyei Németek Önkormányzatának, Csolnok Község Önkormányzatának és Német Nemzetiségi Önkormányzatának, valamint Dabas Város Önkormányzatának, illetve Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának.

Fotók: Jakob Schäfer, Surman-Majeczki Martin

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo