Éppen 70 évvel ezelőtt történt…




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Március 15-én Magyarországon az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezünk, melyben számos magyarországi német vett részt, csatlakozva a többségi magyar társadalom törekvéseihez.

Zt5G+XO1R7+oDQ2R18vYgw_thumb_619e

A magyarországi németek szempontjából azonban a március hónap még egy további esemény miatt is jelentőséggel bír, ami mégha nem is ad feltétlenül okot ünneplésre, megemlékezni viszont érdemes lenne róla. Idén éppen 70 éve, hogy 1950. március 25-én egy minisztertanácsi rendelet nyomán (84/1950. M.T.sz.) a Magyarországon maradt magyarországi németeket újra a társadalom egyenjogú tagjainak fogadták el. Ez tulajdonképpen azt jelentette, hogy a Magyarország területén maradt, elűzött, jogoktól és tulajdontól megfosztott, illetve a Németországból visszaszökött magyarországi németek magyar állampolgársághoz folyamodhattak és ezzel de jure a többségi társadalommal egyenjogúvá váltak. Sajnos ez még közel sem jelentette azt, hogy a magyarokkal de facto egyenjogúak lettek volna. Elég csak arra gondolnunk, hogy német anyanyelvüket sokáig nem használhatták nyilvánosan anélkül, hogy akadályozták, zavarták volna őket ebben.

Mindezek ellenére a rendeletet egy hasonlattal élve úgy is felfoghatjuk, mint „az első kockakövet a magyarországi németek reintegrációjának és rehabilitációjának rögös útján”. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a rendszerváltozásig tartó időszakot egy olyan folyamat jellemezte, mely alatt a magyarországi németeknek korábbi időkből nem ismert rendkívüli identitásvesztést és a többségi társadalomba való akaratukon kívüli beolvadást kellett elszenvedniük.

Szerencsénkre a rendszerváltozást követően a mindenkori magyar és német kormányoknak köszönhetően különféle jogi és gazdasági kedvezmények folytán a népcsoport további létének esélye újra adott. Hogy ezzel napjainkban a magyarországi németek élnek-e, és hogy milyen mértékben tudják ezt megvalósítani, csak rajtuk múlik.

Frei Nándor

Fotó Gajdos-Frank Katalin Megfigyelve (Budaörs, 2016) című könyvéből (154-155. oldal)
Helyhatósági bizonyítvány külföldi letelepedő céljára, Budapest, 1957. január 22.
Visszanhonosítási okirat, 1958

Ajánlott hírek