Sikeresen zárult a 3. köznevelési intézményfenntartó német nemzetiségi önkormányzatok és intézményvezetők részére szervezett szakmai nap

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Harmadjára rendezett szakmai napot a köznevelési intézményfenntartó német nemzetiségi önkormányzatok és az intézmények vezetői részére a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Az éves konferencia célja, hogy fórumot biztosítson az érintett önkormányzati és intézményvezetőknek egymás megismerésére, valamint, hogy szakemberek bevonásával gyakorlati segítséget nyújtson a felmerülő problémák megoldásában. A programon részt vevőknek idén is lehetőségük nyílt különböző témákban útmutatást kérni, tájékozódni. Idén a nemzeti alaptanterv és kerettanterv nemzetiségi vonatkozásairól, a köznevelési intézményekkel kapcsolatos szakmai elvárásokról, a köznevelési intézmények belső kontrollrendszeréről, valamint további témákról is szó esett. A szakmai nap lehetőséget biztosított az egyéni kérdések közös megvitatására, valamint a kollégákkal és a részt vevő szakértőkkel való tapasztalatcserére is. A tanácskozás 2020. március 3-án zajlott az MNOÖ által fenntartott pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban.

87441389_2571086076485163_2878891036338290688_n

Az eseményen részt vett Englenderné Hock Ibolya MNOÖ elnök, valamint Ritter Imre parlamenti képviselő. Megjelentek továbbá neves magyarországi német oktatási szakértők, mint a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet munkatársai, de helyi intézmények fenntartói, nemzetiségi önkormányzatok képviselői, igazgatók és pedagógusok is, így csaknem 150 fő képviseltette magát az egész ország területéről.

Weigert József, a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet vezetője szerint egyértelműen pozitív volt a rendezvény fogadtatása: – A programon idén többen vettek részt, mint tavaly és az érdeklődés a nap végéig megvolt a résztvevők részéről. Ez visszaigazolás arra, hogy fontos, és igény is van rá, hogy az intézményfenntartókat, intézményvezetőket, valamint az érintett helyi német önkormányzatok vezetőit tájékoztassuk a törvénymódosításokról és az aktuális fejleményekről. Gyakorlatban alkalmazható tanácsokat és információkat nyújtunk ezen a fórumon, melyeket a kollégák a mindennapi nehézségek során sikerrel alkalmazhatnak. További segítség, hogy a szakmai napon elhangzott összes prezentációt honlapunkon is közzétesszük, így azok mindenki számára elérhetők. A nap folyamán sok résztvevővel beszélgettem, akik nagyon hálásak voltak, hogy megrendeztük ezt a fórumot. Bízom benne, hogy a rendezvényeink a jövőben is népszerűek lesznek és az itt kapott információkat mindenki hasznosítani tudja majd.

88278844_2571086276485143_6058648904038088704_n

Sax Ibolya, az MNOÖ oktatásügyi referense ugyancsak sikeresnek tartja az idei konferenciát: – Hálózatépítést és közös problémamegoldást is kínál ez a rendezvény. Különösen érdekesnek tartottam a „Német nemzetiségi köznevelési intézményekkel kapcsolatos szakmai elvárások (különös tekintettel a kétnyelvűségre) című előadást, amelyben szó esett az egységes arculatról, melyet az oktatási intézményeinkben meg lehetne valósítani. Az egységes arculat nem csak a folyosókon lévő dekorációk szintjén, hanem az iskolában tudatosan használt nyelv közvetítésében is megjelenhet. Fontos, hogy az intézményeink a magyarországi német kultúrát tükrözzék. Megfogott ez a gondolat, jó ötletnek tartom. Sok résztvevő volt kíváncsi idén a NAT-ra is, remélem, hogy sikerült útmutatást adnunk a témában. A jövőben megfontolandó, hogy az óvodák és iskolák részére külön tartsunk információs egységeket ezen a szakmai napon, hiszen így mélyrehatóbban tudunk a különböző területeket érintő speciális kérdésekkel foglalkozni – fogalmazott Sax Ibolya.

Záróbeszédében Englenderné Hock Ibolya MNOÖ elnök rámutatott, az oktatási intézmények átvétele nem hatalmi pozíciót, hanem szolgálatot kell, hogy jelentsen. Az intézményfenntartók részéről pedig különösen szorgalmazta a fenntartók és az iskolavezetés közötti hatékony együttműködés biztosítását. Emlékeztetett továbbá arra, hogy az intézmények kötelesek megfelelni az MNOÖ-stratégiának is.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo