Vidámság Csömörön

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az elmúlt hetekben Csömör Német Nemzetiségi Önkormányzata egy télbúcsúztatót, valamint a helyi német nemzetiségi óvodások és iskolások fellépésével egy kultúrműsort szervezett. A vidám eseményekről beszámoló is készült:

A farsangi időszak vízkereszttől húshagyókeddig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak, melynek lezárása volt ez a Farsang farka elnevezésű télbúcsúztató február 23-án, amikor is sváb hagyományokat elevenítettek fel a résztvevők.
Kicsik és nagyok, fiatalok és idősek gyülekeztek koradélután Csömörön, a Hősök terén, ahol a gyerekeket kézműves foglalkozás várta, hogy a farsangi témához kapcsolódóan alkothassanak.

IMG_4305

16 órakor indult a menet a patakhoz, muzsikálva, hangosan, zajosan. Gyerekek, felnőttek tekerték a kereplőt, dudáltak, énekeltek. A menet előtt haladó lovaskocsin télanyó és télapó bábui ültek, amik egyszerre jelképezték a telet, a betegségeket, a bajt, és amik remélhetőleg messzire futottak, amikor a patak partján elégette őket az összegyűlt tömeg. Ha sikerült jól elkergetni a telet, talán hamarabb jön a tavasz. A télbúcsúztató végén a Hősök terére visszaérve forró tea és zsíros kenyér várta a vendégeket.

IMG_4304

Két hétre rá, március 7-én tartottuk a Kéknefelejcs Óvoda és a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola német nemzetiségi óvodás csoportjainak és osztályainak kulturális gálaműsorát. A gyerekek egy sokszínű, színvonalas programot mutattak be a közönségnek.

IMG_4182

Büszkék vagyunk arra, hogy Csömörön a két nemzetiségi óvodacsoport mellett iskolánk nyolc évfolyamában 10 osztály viszi tovább a német nemzetiség kultúráját és hagyományait.

IMG_4194

A Kulturnachmittag rendezvényen megköszöntük minden felkészítő nemzetiségi pedagógus munkáját és elismerő oklevelet adományoztunk az önkormányzat munkáját segítő szülőknek. Természetesen a gyermekeket is megajándékoztuk a fellépés végén.

Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo