Ritka kordokumentum: Németbólyi házassági szerződés

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Egy ritka és különleges dokumentumról készült képet juttatott el nekünk Handler Ármin Bólyból, amit engedélyével megosztunk olvasóinkkal is.

Version 2

A fotóhoz a bólyi gyűjtő a következő sorokat mellékelte:

Egy múltkutató és gyűjtő jóvoltából hozzájutottam egy németbólyi ritkaságba menő kordokumentumhoz. Valószínű, hogy országosan is elvétve található ilyen a múltból…
A hazai németség, avagy a németbólyi németek életéből származó házassági szerződés 1846-ban íródott a mohácsi közjegyző előtt. A Fischer és a Kluch család közjegyzővel fektették papírra, hogy házasulandó gyermekeik milyen javakkal lépnek majd a házasságba. Sok fotóm és egyéb dokumentumom van a bólyi múltat feldolgozó gyűjteményemben, de ilyennel csak most találkoztam.
Ezt az eredeti értékes leletet – több más irománnyal együtt – átadtam a helyi helytörténeti gyűjteménynek kiállításra… ott a helye, nem nálam…
Megvallom, nem tudtam az írás mit tartalmaz, mert senki sem tudta kibogozni, elolvasni, és az én képességeimet is meghaladta ez a fajta betűvetés, de szerencsém volt, mert a nagynyárádi Hábel János szakértője ezeknek a betűknek, írásoknak. Ő fejtette meg, hogy ez a dokumentum egy házassági szerződés.

(Kattintson a képre a nagyobb méretért!)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo