Fiatalság bolondság?




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A GJU Sankt Martin nyomában

Hogy bolondságon is jár az eszük, azt nem tagadnám, de abban biztos vagyok, hogy amellett irigylésre méltó lelkesedéssel és aktivitással vesznek részt a német nemzetiségi kultúra ápolásában. Mindezt bizonyítja az elmúlt három évben végzett tevékenységük. Az országos német ifjúsági szervezet, a Magyarországi Német Fiatalok Közössége (MNFK/GJU), melyhez Szigetszentmárton 2017-ben csatlakozott, arra törekszik, hogy a sváb származású, a sváb kultúrát kedvelő, német nyelvet ápolni kívánó fiatalok ne csak hagyományőrző események keretében találkozhassanak. A fiatalok számára nagyon sokoldalú programkínálattal rendelkezik a szervezet. Sportesemények, táborok, kirándulások, túrák, konferenciák, tanfolyamok színes palettájáról adódik lehetőség válogatni. Ezek a rendezvények lehetőséget nyújtanak fiataljainknak, hogy megismerkedhessenek az ország különböző területeiről érkező, a német nemzetiségi kultúrát éltető ifjúsággal.

GJU Sankt Martin in Baje

Baján, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában januárban megrendezett GJU focikupa 15 településnek nyújtott lehetőséget, hogy fiataljai új kapcsolatokat építhessenek, szélesíthessék világlátásukat, eszmecserét folytathassanak közös céljaik megvalósításának lehetőségeiről és természetesen arra, hogy focitudásukat összemérve versengjenek a dobogós helyezésekért. Mindezt három napon keresztül, nagyon barátságos vendégfogadás mellet, kellemes környezetben, zenés táncos estékkel felpezsdítve tehették meg. Településünk fiú- és lánycsapattal is indult a bajnokságon. Ugyan dobogós helyezés nélkül, de kellemes fáradtsággal és nagyon sok élménnyel tértünk haza Bajáról. A spontán összeverődött lánycsapatunk 4. helyezést ért el a 4 indulóból, de a bajnokcsapatot a körmérkőzés során legyőztük.

GJU Focikupa2

Februárban a GJU újhartyáni baráti körének ellenállhatatlan meghívásainak tehettünk eleget. A hartyániakkal majd egy évtizedes igaz barátsággá alakult kapcsolatot tudhatunk magunkénak. Február 22-én Újhartyánban a farsangi sváb bál vendégei lehettünk. A bált megnyitó műsor-összeállításban a helyi felnőtt- és gyermektánccsoportok mellett a vecsésiek hagyományos farsangi szokásokat felelevenítő, fergeteges előadását láthattuk. Vecsés három évvel ezelőtt velünk együtt csatlakozott a GJU-hoz.

Fachingsball1

Február 25-én egy egyedülálló népszokást, a hartyáni tuskóhúzást felidéző délután tevékeny résztvevői lehettünk. A diákok az iskolából a hagyományos „hartyáni táncrend” közös eltáncolása után indultak útjukra. Az ifjú legények egy tuskót húzva, a falut körbejárva megjelentek a lányos hazáknál, ahol a számukra kedves leányok bokájához kötözték a tuskót, majd táncra perdítették az ifjú hölgyeket. A lábra kötözött tuskó a lányok teherbírását hivatott felmérni, jelképezve, hogy férjhezmenetelük után bizony lesznek leküzdendő nehézségeik. A leány megtáncoltatása után a legények tojást, kolbászt, szalonnát gyűjtöttek kosárba. Este a fiatal társaságok összegyűltek, a begyűjtött adományokból rántottát készítettek. Együtt lakmároztak, táncoltak, mulattak. Éjfélkor elcsendesedtek, és mindannyian nyugovóra tértek. Ezzel az eseménnyel zárták a farsangot a böjt előtti utolsó estén. Az egész délutánt és estét betöltő, rengeteg fiatalt megmozgató program zenei kíséretét zenész-táncos tagunk, Schäffer István biztosította. Köszönöm kitartó közreműködését!

Istvan Schaffer, Erika Rierpl, Antal Lauter

Szeretnék köszönetet mondani Finszter Zsófiának a GJU Sankt Martin elnökének a fiatalságot összetartó, aktív és szeretetteljes munkájáért.
Köszönöm a fiatal csapat segítségét a farsangi SZMK-bál szervezésében, a terem alkalomhoz illő dekorációjának elkészítésében.
Köszönöm a Sankt Martin tánccsoportnak, településünk immár több mint 45 éve működő „nagy” tánccsoportjának, hogy támogatásaikból jelentős anyagi segítséget nyújtanak a GJU Sankt Martin részére. Támogatásuk által fiataljaink ingyenesen utazhatnak el és vehetnek részt a rendezvényeken. Már az idei év elején több mint 300.000 Ft-ot fordítottak a GJU programjainak megvalósítására.

A szigetszentmártoni fiatalokat bíztatom, hogy jöjjenek el programjainkra, ismerjenek meg minket közelebbről. Éljenek a lehetőséggel, hogy élménydús, kalandokkal, felfedezésekkel teli utat járva lehetnek egy csodálatos és jelentős tevékenység részesei. Ez a tevékenység nem más, mint településünk múltjának felbecsülhetetlen értékű, történelmi jelentőségű emlékeinek megőrzése.

Rierpl Erika

Ajánlott hírek