A pandémia óta először ülésezett az MNOÖ közgyűlése

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Pilisvörösvárott tanácskozott
a magyarországi németek legfelsőbb döntéshozói testülete

A járványhelyzet óta először gyűlt össze a Magyarországi Németek Országon Önkormányzata (MNOÖ) közgyűlése július 4-én. A testület biztonsági okok miatt a budapesti MNOÖ székház helyett a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban tanácskozott. A február óta először megtartott ülésen a testület 47 képviselőjéből 38 vett részt. A magyarországi németek legfelsőbb döntéshozói szerve az ülés során 17 napirendi pontot tárgyalt.

107031648_3323435984402122_3530967828037684956_n

A napirend előtt Englenderné Hock Ibolya elnök bemutatta dr. Gutai Hajnalka, szülési szabadságon lévő MNOÖ hivatalvezető helyettesét, dr. Sudár Ágnest. A pécsi származású jogász június 1-től látja el az említett munkakört.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, miután azonban a pandémia miatt nem volt lehetőség ünnepség megtartására, Englendené Hock Ibolya a közgyűlés előtt köszönte meg az MNOÖ kötelékében dolgozó székházi és regionális irodai kollégák sokéves fontos és kitartó munkáját. Ez alkalomból köszöntötte Pfiszterer Angelikát, az országos német önkormányzat kultúrreferensé, Krémer Györgyöt, a szekszárdi, Wild Róbertet, a soproni, valamint Schmidt Zoltánt, a pécsi regionális iroda vezetőjét. Nyugdíjba vonulása alkalmából Englenderné Hock Ibolya köszönetét fejezte ki munkájáért és a közgyűlés nevében ünnepélyesen búcsúztatta Szeltnerné Winhardt Ildikót, az északi régió regionális irodájának nyugalmazott irodavezetőjét.

IMG_4902

Az elnök beszámolt a legutóbbi közgyűlési ülés óta történt legfontosabb eseményekről és a veszélyhelyzet alatt hozott határozatokról. A koronavírus-járvány miatt az ez év májusban esedékes értekezletet a kihirdetett veszélyhelyzet miatt nem lehetett megtartani, így a tervezett tanácskozás valamennyi napirendi pontjában Englenderné Hock Ibolya elnök határozott. A főleg gazdálkodással, beruházásokkal, oktatásüggyel és támogatásokkal kapcsolatos döntések az illetékes bizottságok előzetes egyeztetése és javaslatai alapján születtek meg.

107464447_3323435594402161_2215708067678008107_n

A tanácskozás keretében a Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság tárgyalta, a közgyűlés pedig elfogadta a tavalyi gazdasági évről szóló pénzügyi beszámolót. A 2020-as év gazdálkodási szempontból kiegyenlített, az állami támogatásoknak köszönhetően több nagyberuházás is megvalósul, derült ki Schubert Olívia elnökhelyettes beszámolójából – így például a Koch Valéria Iskolaközponthoz tartozó pécsi Szőnyi utcai óvoda átépítése és bővítése, a Veszprémi Német Ház fejlesztése, a budapesti Júlia utcai MNOÖ székház renoválási munkálatai, valamint a pécsi Lenau Ház tervezett átépítése. 2019-ben az országos német önkormányzat és annak valamennyi intézménye szabályszerű, megbízható gazdálkodást folytatott – ez derült ki a Magyar Államkincstár által megküldött átfogó jelentéséből.

Ritter Imre parlamenti képviselő is beszámolt tevékenységeiről, ismertette a nemzetiségi, valamint a költségvetési törvény 2021-re vonatkozó módosításait.

106602485_3323436037735450_2412153507140400059_n

Sax Ibolya, az MNOÖ oktatásügyi referense, valamint Radóczy Károly ifjúsági referens a Németországi Szövetségi Belügyminisztérium által rendelkezésre bocsátott támogatások felosztásáról tartott beszámolót, amelyek számos nemzetiségi önkormányzatnak jelentenek segítséget. A „Regionális közösségi terek fejlesztése” elnevezésű, idén első alkalommal kiírt projekt keretében a kedvezményezettek magyarországi német közösségi terek technikai felszereltségét modernizálhatják, valamint rendezvényeket és foglalkozásokat bonyolíthatnak le. A pályázatra összesen 27 kérelmet nyújtottak be, melyek közül az illetékes bizottság 12 kérelmet javasolt támogatásra.

A további napirendi pontok között a Bethlen Gábor Alapkezelő általi finanszírozásokat vitatta meg a közgyűlés. Az alapkezelő által még a járványhelyzet előtt kiírt támogatásokat 2020 áprilisában a koronavírus-járványra hivatkozva visszavonták. Az MNOÖ-t azonban júniusban értesítették, hogy – a nyári táborok újbóli engedélyezése következtében – a megítélt támogatásokat mégis folyósítani fogják. Miután az országos önkormányzat megkapta a nyári táborok lebonyolításához szükséges támogatásokat, az illetékes munkatársak haladéktalanul intézkedtek azokat a kedvezményezettek részére eljuttatni.

(Fotók: Ambach Mónika / Zentrum.hu)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo