Es war einmal….. in Bogdan, 1898-2018

Forrás: Bibliothek.hu
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Dunabogdány, ahol az 1947-es elűzetésig a lakosság túlnyomórészt magyarországi németekből állt, a csodálatos Visegrádi-hegység területén található. A települést és magyarországi német lakosait illetően könyvtárunk állományában több kötet is megtalálható. Ezek közt vannak az identitást és a nyelvhasználatot taglaló, illetve az elűzetés és visszatérés témáit feldolgozó kötetek is. Ide sorolható még a Liebhardt András által írt, 2017-ben kiadott is, ami az 1930-tól 1948-ig tartó időszak történéseit igen részletesen taglalja, és amit kiegészített nagyapja elűzetésről és visszaszökéséről írt naplójával.

Es war einmal in Bogdan

A Magyarországi Németek Könyvtárának állományában olyan igen értékes kötetek is megtalálhatóak, melyek a magyarországi nyelvjárás dokumentálása mellett annak használatára ösztönöznek. Ezekhez tartoznak a különböző mondókákat, szólásokat, dalokat és meséket tartalmazó nyelvjárási gyűjtemények.

Bár ennek a CD-ből, DVD-ből és kísérőfüzetből álló kiadványnak az esetében nem beszélhetünk könyvről, azonban ha a nyelvi nevelést, illetve a nyelvjárás használatát vesszük figyelembe, akkor ez a gyűjtemény talán jobban szolgálhatja azokat, mint egy tisztán csak nyomtatott anyag. Az Es war einmal…… in Bogdan (Egyszer volt, hol nem volt… Dunabogdányban) a helyi német nemzetiségi óvoda 120 éves fennállása alkalmából, a helyi óvodások és óvónők közreműködésével jelent meg. A munka során számos, dunabogdányi nyelvjárásban elhangzott gyermekdalt, mondókát, szólást és mesét gyűjtöttek, majd vettek fel, így dokumentálva azokat az utókor számára.

IMG_7154

Az óvónők által előadott dalok, szólások és mesék az audió CD segítségével meg is hallgathatóak. A DVD-n az óvónők már a gyerekekkel együtt szerepelnek, vizuálisan is ábrázolva a mozgást, így segítve a nézőket az anyagok megtanulásában.

Az óvónők munkája hatalmas teljesítmény, hiszen a felvételeken keresztül egy darabka dunabogdányi múlt elevenedik fel. Felcsendülnek az egykori gyermekjátékok, mondókák, mesék és dalok, ezáltal korunk nyelvi nevelésének lehetőségei is gazdagodnak.

Ezt a munkát elsősorban pedagógusoknak ajánljuk. Ugyanakkor olyan szülők is nagy haszonnal forgathatják, akik komolyabb hangsúlyt szeretnének fektetni az otthoni nyelvi nevelésre. Továbbá a gyűjtemény nagy segítség lehet a német vers- és prózamondó versenyekre való felkészülésben és szövegválasztásban.

Es war einmal….. in Bogdan
(Egyszer volt, hol nem volt… Dunabogdányban)
1898-2018
Dunabogdány : Dunabogdányi Német Nemzetiségi Óvoda, 2018.
CD-DVD-kísérőfüzet
nyelv: dunabogdányi nyelvjárás, a kísérőfüzetben irodalmi német nyelvvel kiegészítve

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu
Honlap: www.bibliothek.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo