„Az itt dolgozók életének fontos része az MNÁMK!”

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Beszélgetés Peter Stüblerrel,
a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja új német igazgatójával

A tanévnyitó ünnepélyen magyarul is köszöntötte a résztvevőket. Ilyen gyorsan megtanulta a nyelvünket?
Dolgoztam már Magyarországon. Nyolc évig a Deutsche Schule Budapest igazgató-helyettese voltam. Ebben az időszakban ismerkedtem meg magyar származású feleségemmel, ezért beszélek egy kicsit magyarul.

Értem. Beszélgetésünk elején, kérem, röviden mutatkozzon be!
48 éves, végzettségemet tekintve történelem-angol szakos tanár vagyok. Az elmúlt négy évben Németországban, a Fekete-erdőben található Freudenstadt település gimnáziumának igazgatójaként dolgoztam. Feleségemmel két gyermeket nevelünk.

Gyermekkorunk nagy televíziós élménye, a Klinika című filmsorozat is a Fekete-erdőben játszódott. Igazán szép vidék. Hogy kerül valaki a Schwarzwaldból Magyarország déli részére, Bajára?
2019. novemberében találkoztam a ZfA – Zentralstelle für Auslandsschulwesen, vagyis a Németország területén kívül lévő német iskolákat irányító központ – álláshirdetésével. Budapesten is nagyon jól éreztem magam, így megbeszéltem a feleségemmel, hogy megpályázom ezt az állást. Nagyon örülünk, hogy sikerült!

Peter-Stuebler-1-1-1024x768

Melyek a legfontosabb feladatai? Milyen célokkal látott munkához?
A német-magyar tagozat vezetőjeként legfontosabb feladatomnak a német érettségire való felkészítést és annak sikeres lebonyolítását tartom. Foglalkozom a német kollégák munkájának koordinálásával is. A következő időszak célja az új német nemzetközi érettségi vizsga bevezetése az MNÁMK-ba. Ezt a munkát természetesen az iskolavezetés többi tagjával közösen végezzük.

Mennyiben más a bajai munkája, mint a freudenstadti volt?
Komplexebb, egyben bonyolultabb is. Itt a német-magyar rendszer alapvetően meghatározza a feladatokat. Mindkét kultúrának meg kell felelni, az érettségit is ennek megfelelően kell összeállítani, nem beszélve az odáig vezető útról. Természetesen vannak olyan vezetői tapasztalataim, amiket hasznosítani tudok, és a mostani munkámnak egy személyes vetülete is létezik. Megismerhetek új területeket. Megtehettem volna, hogy a Fekete-erdőben maradok és onnan megyek nyugdíjba, de szeretem az újdonságokat, érdekelnek a kihívások.

Ha már az újdonságoknál tartunk. Sokan mondták már munkájuk kezdetén, hogy az MNÁMK egy igazi labirintus. Önnek mennyire sikerül eligazodni a piros téglák falai között?
Eleinte örültem, ha az irodámba visszataláltam. Viccet félre téve, lépésről-lépésre ismerkedem mindenkivel és mindennel. Ebben óriási segítség titkárságunk két kiváló munkatársa, Timárné Ginder Kinga és Ónodiné Nagy Nikoletta. Hat órát tartok egy héten, három különböző épületben, úgyhogy napról-napra jobban eligazodom.

Évnyitó beszédében azt mondta, arra fog törekedni, hogy diákjaink otthonukként tekintsenek az MNÁMK-ra, érezzék jól magukat nálunk, hiszen így lesznek képesek jó teljesítményre a tanulmányi munka terén. A közösségteremtés komoly hagyományokkal rendelkezik ebben az intézményben. Meséltek már önnek erről?
Igen, ezt hallottam német kollégáimtól, és magam is tapasztaltam már. Hálás vagyok azért a barátságos fogadtatásért, amiben ittlétem óta részem van! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek! Örülök, hogy része lehetek az MNÁMK nagy családjának! Kiváló szellemű az intézmény! Ez megmutatkozik a gyerekek mentalitásában és abban is, hogy az itt dolgozók nemcsak állásként, hanem életük fontos részeként tekintenek az MNÁMK-ra. Nagyszerű a munkakapcsolatom az iskolavezetés minden tagjával, bízom benne, hogy eredményes munkát tudunk végezni!

Ez akár végszó is lehetne, de hadd tegyek fel egy utolsó kérdést! Tudom, hogy nagyon elfoglalt, de biztosan rendelkezik valamennyi szabadidővel! Hogyan tölti?
Egyelőre az összes szabadidőmet leköti, hogy kipakoljak abból a sok dobozból, ami a lakásunkban található. Aki költözött már, tudja, ez nem kis feladat. Azért, amikor tehetjük, kimozdulunk és igyekszünk felfedezni a várost a feleségemmel. Sokat sétáltunk már a gyönyörű Petőfi-szigeten, és amikor a Szentháromság téren vagyunk, úgy érezzük magunkat, mintha szabadságunkat töltenénk. Nagyon szép város Baja, örülünk, hogy itt lehetünk!

Köszönöm szépen a beszélgetést! Jó munkát, kellemes itt tartózkodást kívánok!

Fiedler Antal
MNÁMK

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo