„Bízunk benne, hogy a nemzetiségi pedagógusok utánpótlását biztosíthatjuk a jövőben”

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Kiírásra kerültek
az idei évi Nemzetiségi Pedagógushallgatói Ösztöndíjak

Az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága kezdeményezésére első ízben 2019 februárjában pályázhattak a nemzetiségi óvodapedagógus-, továbbá a nemzetiségi tanító-, tanár és szaktanár képzésben részt vevő nemzetiségi hallgatók a Nemzetiségi Pedagógus Ösztöndíjra. A juttatás mintegy 4,2 milliárd forintot kitevő pénzügyi forrását a Miniszterelnökség biztosítja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével. Szeptember 21-én a budapesti Magyarországi Németek Házában (HdU) tartott sajtótájékoztató keretében jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, a bizottság elnöke, a 2020/21-es tanév Nemzetiségi Pedagógushallgatói Ösztöndíj kiírását. Az eseményen a hét érintett nemzetiség, a horvát, német, roma, román, szerb, szlovák és szlovén, országos elnökei és szószólói voltak jelen.

20200921_113035

– Három éve indítottuk az ösztöndíjprogramot és idéntől kezdve minden nemzetiségi területen tanuló pedagógushallgatóra ki tudtuk terjeszteni. Ez nekünk, magyarországi németeknek kiemelten fontos. Évek óta küzdünk a pedagógushiánnyal mind az óvodáinkban, mind az iskoláinkban, és az utóbbi években a munkaerő-elvándorlás is érezteti a hatását és kiélezi a helyzetet. Azt reméljük ettől a programtól, hogy egyrészt több fiatal kezdi majd meg a tanulmányait a nemzetiségi pedagógus szakok egyikén, másrészt pedig, hogy általa a végzett hallgatók a továbbiakban is maradnak a pályán. Az ösztöndíjprogramban résztvevők számának folyamatos emelkedése nagy bizakodásra ad okot, ezért mindannyiunknak azt kívánom, hogy a jövőben a nyugdíjba vonuló pedagógusaink helyére olyan jól képzett szakemberek érkezzenek az intézményeinkbe, akik ugyanúgy helytállnak majd a nemzetiségi oktatás területén, mint az elődeik – emelte ki Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke.

Weigert József, a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet (UDPI) vezetője két újdonságról számolt be az idei ösztöndíjak kapcsán: – Egyrészt kiszélesedett a programban részt vevők köre, így idén már minden egyetemi és főiskolai évfolyam pályázhat. Jelenleg mintegy 500-550 jelentkezővel számolhatunk. Elkészült egy felhasználóbarát elektronikus felületünk is, mely nagyban megkönnyíti a beérkező pályázatok feldolgozását. A hallgatók idén szeptember 22-e és október 10-e között nyújthatják be pályázati anyagukat online formában. Fontos, hogy a korábbi ösztöndíjasainknak is regisztrálniuk kell a felületünkön és újra be kell nyújtaniuk a pályázatot. A rendszer automatikusan elkészíti a szerződéseket, amelyeket aztán aláírva kell a pályázóknak részünkre visszajuttatniuk. Így most már csupán egyetlen szerződést kötünk a hallgatókkal, amely a diplomaszerzésig érvényes, valamint kitér a munkába állás kapcsán vállalt kötelezettségekre is minden érintett nemzetiség esetében. Bízunk benne, hogy a nemzetiségi pedagógusok utánpótlását biztosíthatjuk a jövőben. A programmal kapcsolatban külön e-mail címen fogadjuk a kérdéseket: nop@ldu.hu. Kérdés esetén a Magyarországi Német Pedagógiai Központ továbbra is szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére.

20200921_115743

Fotók: Grund Lajos / Zentrum.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo