Nagyanyáink öröksége

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Elindult a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatósága által szervezett „Nagyanyáink öröksége” program, mely a Tolna megyei sváb komatálakat mutatja be. Az első alkalmon a részvevők a györkönyi komatálba készült ételekkel, elkészítésükkel ismerkedhettek meg.

Györkönyben a gyermek születése után három napig a keresztanya gondoskodott a gyermekágyas étkeztetéséről.
A következő ételeket főzték a gyermekágyasnak:
1. nap: tyúkhúsleves, leveshús mártással, piskóta
2. nap: csirkepörkölt galuskával, kelt kalács, kuglóf
3. nap: kacsasült, vagy sült csirke savanyúsággal, kompót szárított gyümölcsből.

A rendezvény résztvevői az alábbi ételeket készítették el:

Tyúkhúsleves
Hozzávalók: 2 kg tyúkhús (itt a megtöltött tyúk lett megfőzve), 100 g sárgarépa, 100 g petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 1 csokor petrezselyem zöldje, 10 szem feketebors, 1 db káposztatorzsa, víz, só, cérnametélt
A húst hideg vízben só hozzáadásával kell feltenni főni. Miután felforrt a víz, le kell szűrni a habját, és valamennyi hozzávalót beletenni. Egyenletes hőfokon, lassan kell készre főzni a levest. A puha húst ki kell venni a léből, és a levest óvatosan leszűrni. A leszűrt levesbe kell belefőzni a cérnametéltet.

119101157_2355457741428836_5813585051110135458_n

„Filcli” májastöltelék
Hozzávalók: 1 csibemell, 2 csibemáj, 2 zúza, 2 evőkanál zsiradék, 1 hagyma, petrezselyem zöldje, 2 zsemle, 5 tojás, só, bors
A csibemájat, zúzát és a csibemellet apró darabokra kell vágni, a zsemlét be kell áztatni vízbe. Az apróra vágott hagymát forró zsiradékban kell megpirítani, hozzáadni a húst, megsózni, kevés vízzel felönteni, és puhára párolni. Ezután kell hozzátenni a májat, a finomra vágott petrezselyem zöldjét, borsot és a kinyomkodott zsemléket. Végül a tojásokat jól fel kell verni, és a húsra önteni. A lábasban állandó keverés és forgatás mellett az egész tölteléket jól át kell sütni. Főtt krumplival és párolt káposztával kell tálalni.

119171447_677180362880251_4276797338889210580_n

Párolt káposzta
Hozzávalók: 1 kg káposzta, 1 evőkanál kacsazsír (olaj), 1 hagyma, őrölt paprika, só, 0,2 dl víz, 1 evőkanál ecet
A finomra gyalult káposztát be kell sózni, és fél óra múlva kinyomkodni a levét. Az apróra vágott hagymát a zsírban üvegesre kell párolni, hozzá kell adni az őrölt paprikát és a káposztát. Jól el kell keverni, majd hozzáönteni a vizet és az ecetet, és végül puhára párolni.
Sült húsokhoz köretként lehet tálalni.

Sós fonott kalács
Hozzávalók: 1000 g liszt, 1 tojás, 20 olvasztott margarin, 0,6 l tej, só, cukor, 40 g élesztő, köménymag, 1 tojás a kenéshez
Az élesztőt kevés cukrozott, langyos tejben fel kell futtatni, a liszttel, a sóval, margarinnal és a tejjel összedolgozni és közepes keménységű tésztát kell gyúrni belőle. Letakarva kb. 1 óra hosszat kell keleszteni, majd a tésztát lisztezett deszkára borítani, és a sütőlemez méretének megfelelő hosszúságú fonatokat kell készíteni belőle. Körülbelül 60 cm hosszú, ujjnyi vastagságú rudakat kell sodorni, a rudakból, kétszálas, háromszálas fonatokat kell készíteni, majd kizsírozott sütőlemezre kell helyezni a tésztát. Fél órai pihentetés után felvert tojással szükséges megkenni, köménymaggal és sóval megszórni. Középmeleg sütőben szép pirosra kell sütni.

119198432_637468870476613_7521490960110095908_n

A megyei igazgatóság Itt szeretné megköszönni a Szekszárdi Német Nemzetiségi Egyesületnek, hogy az alkalmakra felajánlotta használatra a Heinek Ottó Közösségi Házat.
A következő eseményre szeptember 17-én kerül sor.
További információ és jelentkezés: toth.gyorgyi@nmi.hu

komatal

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo