Országos magyarországi német tanösvény az MNÁMK-ban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

2020. szeptember 26-ától minden érdeklődő megtekintheti a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja udvarán elkészült országos magyarországi német tanösvényt. Hogy ez valójában miből áll, hogyan kapcsolódik az MNÁMK-hoz? Manz Alfrédot, a projekt egyik szervezőjét, az intézmény tanárát Fiedler Antal kérdezte.

tanosveny4

Kezdjük az elején! Mit jelent a tanösvény, németül Lehrpfad kifejezés?

A tanösvény egy falu, egy közösség értékeit, kultúráját, történelmét mutatja be.

Hogyan?

Állomások, stációk segítségével, amelyeken az információkat tartalmazó kétnyelvű tábla és valamilyen installáció (tárgy, interaktív játék, építmény) található, amely a táblán bemutatott témát egészíti ki. A tanösvény bejárásához készült egy kisérőfüzet is az egyes témák elmélyítéséhez szükséges további ismeretekkel. Ez lesz a kilencedik német nemzetiségi tanösvény Magyarországon.

Hogyan kapcsolódik ez az MNÁMK-hoz?

Mivel az Ulmer Schachtel, azaz ulmi dereglye. már intézményünk területén áll, az az ötletünk támadt, hogy integráljuk ezt a betelepülési emlékművet egy másik projektbe. Így egy országos német tanösvény megépítését kezdeményeztük a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatánál. A hajó most a tanösvény első állomásának installációjaként is szolgál.

tanosveny2

Kik vettek részt a tanösvény elkészítésében?

Egy nyolc főből álló csapat két évig munkálkodott a tanösvény tartalmának kidolgozásán és formai megvalósításán. A projekt vezetésére Dr. Erb Mariát, az ELTE docensét kértük fel. A csoport többi tagjai: Frey Mária, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont oktatási szakértője, Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ elnöke, Szauter Terézia, az MNÁMK főigazgatója, Pánovicsné Szeiberling Krisztina, a PTI Communications munkatársa, Sax Ibolya, az MNOÖ munkatársa és jómagam, Manz Alfréd. A stációk felépítésében sokat segített kollégánk, Emmert József.

tanosveny5

Mi jelentette a legnagyobb kihívást az elkészítés folyamatában?

A többi tanösvénnyel ellentétben itt nem egy konkrét település értékeit kellett bemutatni, hanem valamilyen rendezőelv alapján a teljes magyarországi németséget. A területi, nyelvi eltérések miatt ez komoly feladatot jelentett. Végül is a magyarországi németek közösségeit mutatjuk be a következő stációk segítségével:

  1. „El, s tova” (betelepülés, közösségalkotás)
  2. „Otthon, édes otthon” (család)
  3. „Együtt” (faluközösség)
  4. „Semmiből semmi sem lesz” (gazdasági közösségek, munka)
  5. „Svábul és németül” (nyelvközösség)
  6. „Isten a kezdet és a vég” (vallási közösségek)
  7. „Magyarországi német vagy, vállald!” (modern közösségi formák, szervezetek)
  8. „Hogy folytatódjon …” (jövő)

Ki és hogyan tekintheti meg az MNÁMK újabb nevezetességét?

Előzetes bejelentkezés alapján bárki eljöhet hozzánk. A jelenlegi járványügyi helyzetben a biztonsági előírások betartása mellett fogadjuk a látogatókat. Az MNÁMK Közművelődés intézményegysége szeretettel várja az érdeklődőket telefonon vagy emailben történő bejelentkezés után: 30/257-8033, kozmuv@mnamk.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo