Pfeiffer Gábor: Lábnyomok a sárban

Forrás: Bibliothek.hu
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Könyvtára egy nyilvános szakkönyvtár, így az olvasók mindig jó helyen járnak, ha a magyarországi németekkel vagy a Duna-menti svábokkal kapcsolatosan a legkülönfélébb területeken belül keresnek szakkönyvet. A szépirodalmi állomány, ezen belül a regényállomány is viszonylag terjedelmes, ugyanakkor a gyarapodásában lassabb tempó figyelhető meg. Így mindig külön örömet okoz, ha a műfajhoz tartozó példánnyal gazdagodik a könyvtár. Még nagyobb az öröm, ha magyarországi német témát feldolgozó műről van szó, ugyanis ezek aránya a romániai német, illetve a korábbi Jugoszlávia területén található Bánátból és Bácskából származó szerzők műveihez képest jóval kisebb. Szerencsére az utóbbi időben olyan amatőr szerzők is megjelentették műveiket, akik őseik történetét dolgozzák fel.

Labnyomok a sarban 2

Pfeiffer Gábor is a magyarországi német irodalom egy ilyen „új betolakodójának” számít Lábnyomok a sárban című regényével, melyben a múlt egy-egy szeletét örökíti meg csolnoki családtagjainak története révén. Az írás során részben saját fantáziájára, részben rokonai elbeszéléseire, valamint családja történetéből, illetve a nagypolitikai eseményekből merített adatokra és tényekre támaszkodott. A regény fő szálait három nagyobb fejezet adja, melyben rokonai élettörténetét tárja elénk. Ezek térben és időben távol játszódnak, „genetikailag és kulturálisan” azonban a csolnoki családi kötelékek és az író kapcsán mégis közel állnak egymáshoz.

Az első története Georgról, a szerző apai nagyapjának öccséről szól. Az elbeszélés a Csolnokon töltött gyermekkorral kezdődik, a fiút végül mint fogságba esett SS-katonát egy ukrajnai gyárban, a mindennapi túlélésért küzdve látjuk viszont. A szinte suhanckorú ifjú folyamatosan Terézről, a hazájában hátrahagyott plátói szerelméről, egy férjezett sváb asszonyról álmodozik. A gyár pokoli körülményei közt ugyanakkor főhősünk megismerkedik a valós és gyönyörű szerelemmel is.

Rosa történetében a szerző anyai nagyanyjának húgáról olvashatunk, aki szolgálólányként kezdi önálló életét egy gazdag budapesti zsidó családnál. Férjhez megy, majd asszonyként Budakeszire kerül, vagyonukat elkobozzák és a családot Németország nyugati felébe űzik, ahol további sorscsapásokkal kell megküzdenie.

Maria és Josef történetében a szerző szüleit ismerhetjük meg. Ebben többek közt az NSZK-ba elűzött rokonokhoz való első, 1965-ben megtett vonatos utazásról olvashatunk. Az olvasás az utazás körülményeiről valószínűleg sok magyarországi német olvasóban elevenít fel hasonló emlékeket, érzéseket ezekről az időkről.

A művet egy amatőr író jegyzi, akihez korábban zenészként a blues feltehetően sokkal közelebb állt mint a regényírás. Művével Pfeiffer mégis méltó emléket állít az elbeszélt időket megélőknek. A sváb szolgálólány és inasfiú mindennapjai Budapesten, az SS-sorozások és a második világháborús hadifogság, a budapesti zsidók tragédiája, a szocializmus szürke valósága és a csolnoki sváb mindennapok mind-mind megelevenednek ebben az olvasmányos, korabeli családi fotókkal illusztrált, valósághű regényben. Mindemellett az olvasó még nyelvjárási szavakkal és szólásokkal is találkozik a szövegben. Mást sem kívánhatnánk, mint egy jövőbeni német fordítást, illetve hogy a szerző, valamint mások is még több, hasonló művet alkossanak.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik szeretnének érdekes, izgalmas és a valóságon alapuló történeteket olvasni csolnoki magyarországi németekről, akiknek a sorsában több tízezren osztoztak.

Pfeiffer Gábor: Lábnyomok a sárban
Szombathely : Szülőföld Kiadó, 2020.
351. o.,ill.
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu
Honlap: www.bibliothek.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo