A magyarországi németek történelméről volt szó a Lenau Házban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az esős időjárás ellenére és a koronavírus-előírások betartása mellett is a Lenau Ház csapata nagyszámú közönségnek örvendhetett a magyarországi németek történelméhez kapcsolódó két új kiadvány bemutatásakor október 13-án.

08_Buchdarstellung_20201013_NNFoto

A magyarországi németek elmúlt 100 éve című tanulmánykötetet a társszerkesztő és szerző, dr. Eiler Ferenc mutatta be. Az egyes tanulmányok csaknem 100 év eseményeit foglalják össze, az 1918-as trianoni békeszerződéstől kezdve egészen 2018 legfrissebb nemzetiségpolitikai fejleményeiig. Hogyan befolyásolta az 1945 előtti és utáni magyar nemzetiségpolitika a helyi német közösségeket, és mennyire szubjektívan érvényesítették ezt a politikát helyi szinten a különböző intézmények révén – mint pl. a helyi önkormányzatok, az egyházak és az iskolák – ezt mutatják be a tanulmányok. Eiler szerint a kötet nem egy kikapcsolódásra szánt olvasmány, de árnyalja a korábbi ismereteinket.

07_Buchdarstellung_20201013_NNFoto

Dr. Tóth Ágnes a Németek Magyarországon 1950-1970 című könyvét dr. Márkus Beáta, a PTE BTK tanársegédje mutatta be. Tóth Ágnes magas tudományos színvonalon dolgozik, kutatásai óriási hatást gyakoroltak a magyarországi németek történetének feltárására – emelte ki bevezetőjében Márkus Beáta. A mű címét illetően felvetette a kérdést, hogy beszélhetünk-e 1950 és 1970 között magyarországi németekről? Hiszen nagyon kevés mozgásterük volt, mégis mindig törekedtek a német közösség fenntartására és megőrzésére. Bár állandóan hátrányos megkülönböztetésben részesültek, mégsem fogadták el a kollektív megbélyegzést, megpróbáltak túlélni, érvényesülni és közösséget alkotni. A visszatelepülés és a túlélés, egy új egzisztencia teremtése voltak ennek az etnikai csoportnak a nagy teljesítményei. Hogyan lehetett ezt elérni? Milyen összetartó erő ez? Ezek a kérdések Tóth Ágnes történészben is felvetődtek. A szolidaritást és a kulturális kapcsokat még a politika sem tudta felülírni.

35_Buchdarstellung_20201013_NNFoto

A témához a közönség soraiból is többen hozzászóltak, és elmondták saját tapasztalataikat. Például Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek országos Önkormányzatának elnöke a babarci általános iskola akkori helyzetéről beszélt, Fischer Frigyesné pedig dr. Wild Frigyeshez, a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetségének volt főtitkárához fűződő emlékeit mesélte el.

04_Buchdarstellung_20201013_NNFoto

A könyvbemutatót követően dr. Johann Till kérte a közönség figyelmét. A magyarországi németek kitelepítéséről szóló potsdami legenda leleplezésében nyújtott tevékenysége elismeréseként a Suevia Pannonica elnöke átadta dr. Tóth Ágnesnek a Magyarországi Német Akadémikusok Egyesületének díját.

Krammné Mezei AnikóFotók: Hubay József | NNFoto

*
A bemutatott könyvek november 5-ig kedvezményes áron megvásárolhatóak Pécsen, a Lenau Házban.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo