Az első online látogatás a Magyarországi Németek Könyvtárában

Forrás: Bibliothek.hu

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Budaörsi óvónők munkaközössége tett
virtuális látogatást a könyvtárban

A budaörsi Zippel-Zappel Német Nemzetiségi Óvoda német nemzetiségi munkaközössége havi rendszerességgel tartja értekezletét. Szücs-Winkler Hedvig, a munkaközösség vezetője diplomamunkáját a magyarországi német népmesék óvodai felhasználásáról írta, melyhez állományunk anyagait is felhasználta, többször látogatását téve könyvtárunkban.

20201014_142605

A munkaközösségi értekezletek keretében nemcsak információcsere, hanem a pedagógus-továbbképzések is folynak. Így merült fel az ötlet, hogy látogatást tesznek a Magyarországi Németek Könyvtárába. A koronavírus második hullámának egyre szélesebb terjedése révén merült fel, hogy ezt a látogatást online módon tegyék, amire a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár csapata is nyitottnak mutatkozott. Így került sor a könyvtár életében az első online látogatásra 2020. október 14-én egy Skype-konferenciabeszélgetés keretében, amihez még két másik budaörsi – a Csicsergő és a Csillagfürt – óvodából is csatlakoztak óvónők.

20201014_145212

Az esemény jórészt hasonlított az eddigi látogatásokhoz, az online tér használata révén mégis kissé máshogy zajlott. Frei Nándor könyvtáros egy rövidebb előadás keretében beszélt a Zentrum tevékenységéről, az Abgedreht! és Blickpunkt országos projektekről, valamint a Zentrum-Programme im HdU rendezvénysorozatról, de a Zentrum webes felületeire is felhívta a figyelmet.

IMGP1343

Ezúttal is szó esett többek között a könyvtár használatáról és gyűjtőköréről, a könyvek beszerzésének folyamatáról, a könyvajánlókról és az aktuális nyitvatartási rendről is. Itt is lehetőség nyílt az online tartalmakra, így a könyvtár honlapján található információkra is kitérni, melyeket az óvónők az előadás közben nézhettek meg.

Az ezt követő könyvtárbemutatás keretében a pedagógusok megtekinthették a könyvtár belső helyiségében a szakkönyvsorozatok polcait, a családkönyveket, illetve a svájci Pro-Helvetia-gyűjteményt is. Természetesen az olvasóterem is bemutatásra került, ahol a könyvajánlókban bemutatott könyvek polcain túl a különböző néprajzi témájú kiadványokat, helytörténeti könyveket, évkönyveket és a „bőröndkönyvtár”-gyűjtemény januártól külön kölcsönözhető egyes példányait is megtekinthették.

IMGP1350

Az ezt követő kérdésekre sajnos nem maradt sok idő, ugyanis rohamosan közeledett az ovisok alvásidejének a vége. Az óvónők még olyan hangoskönyvek és digitális tartalmak (CD-k, DVD-k) felől érdeklődtek, amelyek felhasználhatóak az óvodai nevelés során, illetve megtalálhatóak a könyvtárban. A jó hangulatú online látogatás lezárásaképp pedig úgy döntöttek, hogy egyszer mindenképp személyesen is meglátogatják a könyvtárat.

Frei Nándor

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo