Megnyitotta kapuit a sváb kulturális központ Kismaroson

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Megnyílt Kismaroson, a Kossuth Lajos út 21. házszám alatt a környékbeli sváb települések helytörténeti anyagának helyet adó Sváb Emlékezet Centrum. Ennek kapcsán közöljük Néder Sarolta, a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány elnökének megnyitóbeszédét:

A Sváb Emlékezet Centrum ötletét tavaly nyár elején fogalmaztuk meg a Falumúzeum Kuratóriumi tagjaival. A Német Nemzetiségi Önkormányzat és a település Önkormányzata is támogatta előterjesztésünket. Támogatásuk révén tudtunk kérelmet megfogalmazni régi, történelmi jelentőségű épület/épületek megvásárlására. Az, hogy a most köztulajdonba került Riener-ház milyen jelentős a falu és különösen az ófalu emlékezetében, mi sem bizonyítja jobban, mint az a több mint 4000 ember, akiket a közösségi oldalon egy nap alatt elértünk a ház megnyitásának hírével. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a rendszerváltás óta álmodozunk erről a házról.

120487562_342670240481569_2611756780595615668_o

Köszönetet szeretnék mondani Rétvári Bence országgyűlési képviselőnek és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkárnak, amiért meghallgattak és támogatták a projektet. A harmincmillió forint számunkra óriási eredményhez vezetett. Szeretném megköszönni, a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy vállalták – nem először már történetünkben – az ügy pénzügyi lebonyolítását, nélkülük nem jutottunk volna ide. És szeretném megköszönni a kismarosi polgármesteri hivatal munkatársainak, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő alkalmazottainak készséges ügyintézését és mindazoknak a segítségét és fáradozását, akik az ügy előremenetelében önzetlenül tevékenykedtek. Végül, de nem utolsó sorban Urbán Zsuzsánna és Urbán Péter nemeslelkűségét kell megköszönnöm, hogy az általuk két éve megvásárolt és óriási munkával felújított épületet, megvételre felajánlották nekünk. Hálával kell gondolnunk rájuk.

A Kuratórium tagjaival az volt és az is maradt a szándékunk, hogy ne csak a kismarosi, hanem a nagymarosi, zebegényi, szendehelyi, berkenyei, visegrádi, dunabogdányi, solymári vagy éppen budaörsi svábokra is emlékezhessünk, egy-egy kiállítással vagy programmal.

120512312_342670127148247_8610920888231493392_o

De nemcsak kiállítóteret, nemcsak – a Dunakanyarban talán elsőként – a málenkij robotra elhurcoltaknak állandó emlékhelyet szeretnénk itt megteremteni, hanem a hely, és az óbudai sváb származású Riener Rezső szelleméhez híven kulturális életnek is otthont kívánunk adni. Dalárdák, színdarabok, kamarazenekari koncertek, baráti összejövetelek helyszíne lehet a SEC. Az utódokra gondolva pedig korszerű múzeumpedagógiai módszerekkel kívánjuk az ovisokat és az iskolásokat becsalogatni majd, helyet adva a népismereti óráknak, testvértelepülési találkozóknak, és minden olyan programnak, ami a közösségeket gazdagítja és erősíti.

Végül kérem, tekintsék meg a „SEC-perc” alatt összerakott Riener-emlék kiállításunkat. A néhány tárgy, kotta, és fotográfia rávilágít majd arra, hogy Kismaros utolsó kántortanítója generációkon át adta a kultúrát ennek a településnek.

Kívánok mindenkinek kellemes böngészést, a köménymagos stanglihoz, és a szilvarösztis smarnihoz pedig jó étvágyat!

Kismaros, 2020. október 8.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo