Népismereti szemináriumot tartottak az újhartyáni sváb fiatalok Kübekházán

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre október első hétvégéjén népismereti szemináriumot tartott a Bánság magyarországi csücskében található Kübekházán. Az eredeti tervek szerint a továbbképzésen a sváb fiatalok dettai partneregyesülete (Edelweiss Tánccsoport) is részt vett volna, ám a pandémia miatt számukra nem vált lehetővé a Magyarországra való beutazás. Azonban 15 újhartyáni fiatal részvételével mégis megvalósult a program.

20201004_094912

A hétvége fő témáját a magyarországi németek betelepítésének története képezte, melyet Újhartyán példáján keresztül igyekeztünk körbejárni. A sokoldalú ismeretszerzésre törekedve további témaköröket is feldolgozunk: interaktív feladatok segítségével ismerkedtünk meg a magyarországi németek ünnepköreivel, valamint a falusi közösség jellegzetességeivel.

Kübekházi tartózkodásunkkal egyidőben első alkalommal forgatott a településen Dr. Gerner Éva jóvoltából az Unser Bildschirm magyarországi német magazinműsor stábja. A faluszerte olvasható kétnyelvű feliratok és az ötletes megoldások a stáb tagjait is lenyűgözték. Molnár Róbert polgármester pedig nemcsak a stábnak, hanem baráti körünknek is különleges meglepetéssel kedveskedett: a szombati ebédre – melyet a Kübecker Manufakturban fogyasztottunk el – fúvószenekar is érkezett Hódmezővásárhelyről, hogy a vendégek ne csupán kulináris, de zenei élményekkel is gazdagodhassanak. Ennek köszönhetően valóban úgy éreztük magunkat, mintha egy igazi német sörkert kellős közepén ülnénk.

IMG_0898

Habár a hétvégi programunk a népismereti szeminárium nevet viselte, valójában több volt annál. Az említett népismereti tartalmak mellett a csapatépítésre is időt szántunk: a megannyi baráti beszélgetés mellett társasjátékoztunk, ellátogattunk a makói Hagymatikumba, és vasárnap még a nagyszerű szegedi halászlét is megkóstoltuk.

IMG_0911

Ezúton is szeretnénk megköszönni az Unser Bildschirm magyarországi német magazinműsor érdeklődését, valamint hálás szívvel köszönjük a kübekháziak vendégszeretetét! Az anyagi támogatásért köszönetet mondunk a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelőnek!

Surman-Majeczki Martin

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo