Sváb siker az idei Pécsváradi Leányvásáron



Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A vírushelyzet az idei Pécsváradi Leányvásárt is érintette. A megszokott nagy forgatag és színes programok elmaradtak, csak kirakodóvásárt és egy kiállításmegnyitót tartottak. Két eseményt azonban meg tudtak rendezni az online térben. Az egyik egy népdaléneklési verseny volt, a másik pedig a Pécsváradi Leányvásár Szépe választás. Ez utóbbi versenyre összesen 21 fotó érkezett, melyekre az esemény közösségi oldalán lehetett voksolni. Sváb népviseletbe öltözött lányok is indultak, nyertest két kategóriában hirdettek. A zsűri Nagy Julianna Máriát találta a legszebbnek, a közönségdíjas pedig – több mint 2500 lájkot, azaz szavazatot gyűjtve – a bonyhádi származású Szabó Anna Lili lett. Gratulálunk!

122042755_2407285642912860_8975964743642130581_o

Lili így mesél a viseletéről:
„Viseletem, egy nagyon különleges, egyedi darab. Egy izményi evangélikus ünnepi brokátot viselek, melyet a 30-as évek végén a majosi Penczl házaspár készített. A szoknya és a blúz (Schlurri) anyaga megegyezik. A szoknya jellegzetessége, hogy 4-5 cm-es hajtásokkal készült, szemben a környék katolikus falvainak viseletével, ahol a hajtások csak igen kicsik voltak. A brokátruhát fehér, önmagában mintás selyem kötény díszíti. Izményben 4-5 alsószoknyát viseltek, mely megmutatta viselőjének anyagi helyzetét is. A ruha nyakában a gallér a polgáriasodásra utal. Látható, hogy követték az új divatot, amit a népviseletben is megjelenítettek. A fej ékessége a fekete fonalból horgolt „Netzhaub”, melyet a fiataloknál színes gyöngyök díszítettek.
A kézben egy kosárkát láthatunk, melyet a módosabb lányok, asszonyok engedhettek meg maguknak.”

A fotót Ruip Gergő készítette Závodon.
A helyszínről Szász Gábor mesél, aki a helyszínül szolgáló épületet rekonstruálta:
„A felvétel a Tolna megyei Závod rekonstruált fachwerk lakóházában készült, melynek építéséről a Zentrum 2015-ben már beszámolt.
Az épület bemutatóházként funkcionál, előzetes bejelentkezéssel látogatható. A környék kedvelt célpontja, számos látogatója van, köztük fotósok – több, a Blickpunkt német nemzetiségi fotóversenyre beküldött felvétel készült már itt -, kirándulók, turisták, és nemzetiségi oktatást folytató iskolák osztályai.
Závod fuldai telepítésű német falu volt, manapság elsősorban a számos díjjal elismert védett és helyreállított épületállományáról, településkép-védelmi programjáról ismert.

Ajánlott hírek