Magasrangú kitüntetésben részesült Dr. Gerner Éva nemzetiségi újságíró

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

„Aki nem élte meg a háborút,
tartsa szem előtt a katonatemetők üzenetét:

a béke mindenek előtt”

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesítette Gerner Évát november elején. A humanitárius szervezet, amely a németországi szövetségi kormány megbízásából gondozza, dokumentálja és felméri a külföldön elesett német hősi halottak sírjait, a magyarországi német televíziós és rádiós újságíró sok éves munkáját ismerte el, melyet a hősi halottak méltó megemlékezése ügyében végzett. A magas rangú kitüntetést Johannes Haindl, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Uwe Zvonar vezérkari alezredes, védelmi attasé nyújtották át. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata az alábbi interjúval szeretettel gratulál Gerner Évának, akit egyébként 2019-ben az MNOÖ is kitüntetett, mégpedig a Magyarországi Németségért Arany Dísztűvel.

125310009_2792187891041646_7765347247992684465_n

„A katonatemetők létesítésével emlékhelyet kapnak a gyászoló hozzátartozók“

■ „Nagy örömmel tölt el, hogy átvehettem ezt a kitüntetést. Ezt rendszerint olyan személyeknek adományozzák, akik a Népi Szövetség céljaival azonosulni tudnak és valamilyen módon hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a közvetlenül az első világháború után életre hívott, népi kezdeményezésre alakult szervezet, amely már több mint 40 országban van jelen és világszerte körülbelül 2 millió katonasírt gondoz, folytathassa munkáját. Én az ezzel kapcsolatos újságírói tevékenységemért vehettem át a kitüntetést – ezzel ismerték el az immáron 15-20 éve a német-magyar katonatemetők ügyében végzett munkámat és azt, hogy tulajdonképpen évente legalább egy televíziós tudósítást készítek ebben a témában. Nagyra becsülöm ezt a szervezetet, azt gondolom, a tevékenységük nagyszerű emberi szolgálat is egyben: az egyesület fő feladatai közé tartozik, hogy megtalálja az elesett katonákat, tisztességgel eltemesse őket és a családjaikat értesítse. Számos magyarországi német család is a Népi Szövetségen keresztül értesülhetett elvesztett családtagjai hollétéről vagy velük kapcsolatos információkról. Ahogy azt Haindl nagykövet úr a pécsi katonatemetőben elmondott beszédében is kiemelte, e temetők létesítésével tulajdonképpen kapnak egy helyet a hozzátartozók, ahol gyászolhatnak. Magyarországon 15 német-magyar katonatemető van, a legnagyobb közülük Budaörsön található. Idén Veszprémben forgattam, ott körülbelül 4000 német katona nyugszik, és – mint minden német-magyar temetőben – magyar katonák is. Magyarországon 53.000 német katona esett el – ez egy hatalmas szám –, és közülük 25.000 nyugszik ezekben a temetőkben, tehát még sokan hiányoznak. Mindig, mikor német katonákra bukkannak, és mellettük fekszik egy magyar katona is, akkor utóbbit is eltemetik, mondván, ha már együtt harcoltak, együtt is nyugodhatnak ugyanabban a temetőben.”

125356984_2792187871041648_8304910110332742730_n

„A hadisírgondozás hivatás“

■ „A mi családunkból senki nem esett el háborúban. Voltak azonban katonák: a nagyanyám testvére, a dédnagyapám még az első világháborúban, és a nagyapáim is katonák voltak, de nem estek el. Az, hogy elkezdtem ezzel a témával foglalkozni, pusztán a véletlen műve volt; minden akkor kezdődött, amikor elért egy ezzel kapcsolatos hír. Az a helyzet ugyanis, hogy ezeket a temetőket gondozni kell, és néha sírköveket, utakat vagy kerítéseket kell javítani, ezért minden évben érkezik egy tartalékosokból álló csoport Németországból, akik ezeket a munkálatokat elvégzik. Körülbelül 15-20 évvel ezelőtt kaptam tehát egy meghívót, amely arról értesített, hogy a böhönyei katonai temetőbe érkező 10 fős német delegáció, amelyet a Magyar Honvédség további tíz fővel kiegészít, rendbe teszi a temetőt. Odamentünk az operatőrömmel és igazán magával ragadott, amit láttam! Az egyik alezredest soha nem fogom elfelejteni! Éppen elkezdték a sírkövek csiszolását, tisztítását és a rajtuk lévő nevek kijavítását, amikor megkérdeztem, hogy ért-e hozzá, netán kőfaragó-e. Azt válaszolta: ’Nem vagyok kőfaragó, de amit mi itt csinálunk, annak kevés köze is van az említett szakmához. Ez egy hivatás. Hiszen, nézze csak meg’ – mutatott egy sírkőre és felolvasta: ’Született 1921-ben, meghalt 1944-ben. Ez a bajtársunk mindössze 23 évet élt, még ma is köztünk lehetne. És mi történt? 23 évesen elhunyt. Mennyi jutott neki ebből az életből? Miért kellett ilyen korán meghalnia?’ Ez a hozzáállás nagyon lenyűgözött, és ez a nézőinket is megszólítja.”

„A béke mindenek felett“

■ „‘A hadisírok a béke nagykövetei‘, fogalmazott a Nobel-békedíjas író, Albert Schweitzer. Ebben a mondatban tulajdonképpen benne van a lényeg, és erre hivatkozom én is mindig, mert hiszem, hogy ez a haditemetők legfontosabb üzenete és ez motivál engem is a témával kapcsolatos televíziós anyagok elkészítésekor. Aki nem élte meg a háborút, tartsa szem előtt a katonatemetők üzenetét: a béke mindenek felett. Ezen kívül a humanitárius segítségnyújtás és gondoskodás, az elhunytak emlékének megőrzése és a kegyelet is mind fontos üzenetek. Fontosnak tartom, hogy a média is foglalkozzon a témával és azt gondolom ez az ügy mindenképp figyelmet érdemel.”

Fotók: Dr. Gerner Zsuzsanna

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo