Sváb kaland

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Német nemzetiségi tábort tartottak
a szigetszentmártoni iskolásoknak Újhartyánon

Bár úgy tűnt, hogy elmarad, október második hétvégéjén mégis megtarthattuk német nemzetiségi táborunkat. Idén rendhagyó módon programjainknak Újhartyán adott otthont, szállásunk pedig az egykori újhartyáni sváb tanyák területén, a mai Újlengyel határában fekvő „Akáctanya” volt.

20201010_165614(4)

Táborunk fő célja az volt, hogy nemzetiségi nyelvoktató általános iskolánk, a Szigetszentmártoni Általános Iskola utolsó éves tanulóinak a magyarországi német történelem, népismeret és kultúra területén szerzett tudását sokrétű, színes és élménydús programjainkkal felelevenítsük és elmélyítsük. Célunk volt, hogy tanulóink, mielőtt elhagyják iskolánkat, egy olyan intenzív és emlékezetes élményben részesüljenek, amely kötődésüket nemzetiségi szülőfalujukhoz, a nemzetiségi kultúrához megerősíti.

A sváb kultúra területén szerzett közös élmény erősíti a tanulók közötti kapcsolatokat és elősegíti azt, hogy miután elballagtak iskolánkból, visszatérjenek német nemzetiségi kultúrcsoportjainkba, tagjai legyenek ifjúsági szervezetünknek, a GJU Sankt Martinnak, ahol közösen tovább ápolhatják sváb hagyományainkat. Nagy hangsúlyt fektettünk arra is, hogy a diákok megtapasztalhassák, hogy hazánkban német nemzetiségűnek lenni nem egyedi dolog, hanem természetes, hiszen rajtunk kívül nagyon sok erős sváb település található még Magyarországon, ahol a nemzetiségi kultúrát aktívan és szeretettel ápolják a helység lakói.

20201009_143306

Emellett másik fő prioritásunk az volt, hogy felkészítsük tanulóinkat a második félévben tartandó Német Nemzetiségi Ballagóbálunkra, melynek megnyitóján sváb táncokat és hagyományokat bemutató német nyelvű színvonalas műsorral büszkélkedhetnek majd. A Német Nemzetiségi Ballagóbált a jövőben minden évben megrendezzük, ezzel új hagyományokat teremtve búcsúzó diákjaink számára. Szigetszentmárton nem rendelkezik középiskolával, így általános iskolában tudjuk megismertetni gyermekeinkkel a magyarországi német nemzetiségi kultúra értékeit, hogy a későbbiekben átvegyék, ápolják és szívvel-lélekkel továbbadják településünkön, hazánkban úgy, ahogy mi is tesszük. Ez a tábor volt az utolsó lehetőség végzős diákjaink számára, ahol teljes létszámban, együtt részesülhettek egy életre szóló „sváb kalandban”.

De vajon miből is állt ez a kalandozás? Bázisunk az újhartyáni Bagolyfészek volt, amely udvarán található egy eredeti állapotában fennmaradt és rendbe hozott sváb parasztház, gazdag helytörténeti gyűjteménnyel, melyet Majer Ferencné mutatott be tanulóinknak. Erzsi néni a helyi iskola egykori pedagógusa, 15 éven keresztül népismeretet is tanított. Jókedélyét látva, érdekes történeteit hallgatva, nem csodálkoztam, hogy a tinédzserek tátott szájjal figyelték, amint bemutatta nekik a hagyományos sváb lakókörnyezetet. Történetein keresztül betekintést nyerhettek a diákok az egykori sváb életmódba, megismerhették a helyi sváb népszokásokat és használati tárgyakat is.

20201009_155055

A sváb süteménysütő foglalkozásra a Bagolyfészek konyhájában került sor. Nyíri Margó és Jeszenszki Márta tanította sütni a gyerekeket. Mind a 40 tanuló maga készíthetett el egy-egy tepsi ínycsiklandó „hercelt”, amit ezután három napon keresztül megunhatatlanul csemegéztünk.Mivel a sütésre első nap került sor, az éhenhalás biztosan nem fenyegetett minket a továbbiakban. Háromnapos programunk elmaradhatatlan részei voltak azok a foglalkozások, amelyeken a korábban említett Nemzetiségi Ballagóbálra készültünk. A táncórákon a nyitótánc tanulásával foglalkoztunk. A „Schönwalzer” és a „Freut euch!” keringő zenéjére saját koreográfiát készítettünk erre az alkalomra. A hangulatot egy-egy játékos táncgyűjtés megtanulásával tettük izgalmasabbá. A táncórák a tájház hatalmas, boltíves pincéjében kialakított közösségi helyiségben zajlottak.

A magyarországi németek történetét Újhartyán város története, nevezetességei által ismerhették meg még közelebbről tanulóink. A városnézést Lauter Antal, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese vezette. A gyerekek lovaskocsival járták körbe a nevezetes helyeket, emlékműveket, miközben a betelepülés, a kitelepítés és a málenkij robot történelmi jelentőségéről bizonyosodhattak meg.

20201010_153118(2)

Utolsó délutánunk programja a Monger-Lang tanya látogatása volt, ahova gyalogosan túráztunk el szálláshelyünkről. A tanya tulajdonosai egy nyugdíjas hartyáni házaspár. Lang Jani bácsi és felesége Monger Mária nagyon kedvesen fogadott bennünket. Süteménnyel, sült tökkel és bodzaszörppel vendégelték meg az összes gyermeket. A tanyasi házat a tulajdonosok eredeti formájában újították fel és rendezték be. A gyermekek betekinthettek a sváb tanyasi életbe, a gazdálkodásba is. A ház kamrájában rengeteg régi szerszámmal találkoztak, amelyeket a kezükbe is vehettek. Az eredeti környezetben fennmaradt sváb tanyán található elkészítve vendéglátóink családfája is. Ennek bemutatására szintén Majer Erzsi nénit kértük fel. A Monger család története sok Csepel-szigeti családot érint, többek közt településünket, hiszen ősei Szigetszentmártonból is származnak. Szó esett azokról a német városokról is, amelyek környékéről a szóba került családok Magyarországra települtek. A családok bemutatása mellett a tanulók megismerkedtek a családfakutatás módszereivel, és ajándékba kaptak egy-egy nyomtatványt, amelyen elkészíthetik saját családfájukat.

20201011_100403

Esténként az élménydús napok fáradalmait a tábortűz mellet ülve, szalonnát sütögetve és énekleve pihentük ki.

És hogy valóban kalandos volt-e a tábor? Igen, valóban az volt!!! Öröm volt nézni a gyermekek lelkesedését és aktivitását, amellyel részt vettek a programokon. Egyszerűen látszott rajtuk, hogy élvezik a foglalkozásokat és szeretnek velünk lenni.

Nagyon sok köszönet Surman-Majeczki Martinnak, aki segített a programok összeállításában, Surman-Lang Helgának a Bagolyfészek vezetőjének, aki otthont adott a foglalkozások nagy részének. Szívből jövő köszönettel tartozunk a foglakozások vezetőinek, akik valóban kalandossá tették ezt a néhány napot. Köszönjük a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek az anyagi támogatást. A tábor a NEMZ-N-20-0184 azonosítószámú támogatás keretében jött létre. Szívből jövő köszönet a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának és dolgozóinak, akik a pályázat elbírálását és elszámolását bonyolították.

Rierpl Erika
Elnök
Német Nemzetiségi Önkormányzat Szigetszentmárton

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo