„MeinLenau” – elindult a Lenau Ház új projektje

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

MeinLenau – a pécsi Lenau Ház új német nyelvű ifjúsági podcastjét fiatalok készítik mindazok számára, akiket érdekel a német kultúra, nyelv és általában a magyarországi németség. A podcast érdekes információkat és beszélgetéseket kínál a magyarországi németekről, a dél-magyarországi régióról és a német ajkú országokról.

Lenau_Podcast_Grafika-teglalap_1

A fiatal szerkesztők 14-19 éves középiskolás diákok, akik érdeklődnek a német nemzetiség iránt vagy maguk is magyarországi német származásúak, és miközben német nyelvtudásukat fejlesztik, újságírói készségeket szeretnének elsajátítani. Közülük néhányan már részt vettek a Lenau Ház korábbi médiaprojektjeiben. Az új médiatartalom célja, hogy egy vegyes célközönség számára betekintést nyújtson a magyarországi német és a német kultúrába, ezáltal jobban összekapcsolja a kisebbségi és a többségi társadalmat. Emellett a podcast célja, hogy közelebb hozza a fiatalok világát és gondolkodásmódját az idősebb hallgatókhoz. A tartalmakat a nyelvtanárok is jól felhasználhatják a német nyelvtanulás elősegítésére.

A fiatalok érdeklődési köreit a projekt témavezetője, az ifa kulturális menedzsere, Czenthe Anna fogta össze, ebből fejlődött ki a koncepcionális tartalom azzal a céllal, hogy minél nagyobb szabadságot hagyjon a diákok kezdeményezéseinek. Az epizódokat a fiatalok németországi önkéntesekkel készítették, akik egyéves önkéntes szolgálatukat teljesítik különböző pécsi óvodákban. A német anyanyelvűek bevonása izgalmas eszmecserét eredményezett kulturális és nyelvi szinten.

A rádiós jingle-t, azaz az adásokban hallható rövid dallamokat egy fiatal magyarországi német együttes, a Lustig Auf Kapelle készítette, a grafikáért pedig a Travelling Fox Design-t illeti a köszönet.

A rövid, 12-15 perces epizódok minden harmadik csütörtökön jelennek meg a népszerű podcast-csatornákon (főleg a Spotify-on, az Anchor-on), valamint a Lenau Ház honlapján és a közösségi médiában (Facebook, Instagram).

Három epizód már megjelent. Az első részt november 5-én Zsifkovics Niki és Marieke Weiß készítette Babarci német néptánc címmel. November 26-án jelent meg a Séta Pécsen keresztül című rész, amelyet Polgár Antónia és Wolf Moritz jegyez. Karácsony Pécsett és Lübeckben – erről beszélget Mehring Fruzsi és Melina Hüsten a december 17-én megjelent harmadik epizódban, a hallgatók pedig már várhatják a január 7-ét, amikor is megjelenik a Nyelvjárás a munkahelyen című epizód.

A fiatal szerkesztőség nyitott mindenki számára a dél-magyarországi régióban, akik szívesen csatlakoznának a podcast projekthez. A jelentkezéseket az info@lenau.hu címre várják.

A projektet az ifa (Külföldi Kulturális Kapcsolatok Intézete) finanszírozta a Német Szövetségi Köztársaság Külügyminisztériumának jóvoltából.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo