Nemzetiségekért Díj 2020: Két német a díjazottak között

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Nemzetiségek Napja (december 18.) alkalmából Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Nemzetiségekért Díjjal tüntetett ki hazánk nemzetiségi közösségeiért dolgozó elismert személyiségeket és szervezeteket.

IMG_7162

Nagy öröm a hazai németség számára, hogy tagjai közül ez alkalommal ketten kaptak díjat, dr. Erb Maria és Marlokné Cservenyi Magdolna.

erb2018 2

Dr. Erb Maria, habilitált egyetemi docens, az ELTE Germanisztika Intézet német-történelem szakán végzett és 2006 óta a Magyarországi Németek Kutatóintézetének vezetője, valamint kidolgozója a Germanisztikai Intézet nemzetiségi képzésének tanterveinek, illetve a magyarországi németek nyelvatlaszának egyik megalkotója. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának képviselője és az Oktatási Bizottság tagja. Szakmai vezetője volt többek között a bajai német tanösvény kialakításának. A tudományos körökben is elismert kutató rendszeresen tart előadásokat és képzéseket, illetve számos szakmai kiadványban jelentek meg publikációi.

marlok2016

Marlokné Cservenyi Magdolna 1984-től nyugdíjazásáig dolgozott a solymári Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskolában, amelynek 2009-2012 között igazgatója is volt. Neki köszönhető a helyi német nemzetiségi nyelvoktatás és kétnyelvű oktatás, a hagyományőrző rendezvények, valamint a nyelvi táborok bevezetése. Fontos szerepe volt a Lustige Zwerge Német Nemzetiségi Óvoda elindításában.
1994-től tagja, majd 2006-2018 között elnöke a helyi nemzetiségi önkormányzatnak. 2007-2010 között a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlési tagja. 2014-től öt évig a Pest Megyei Német Önkormányzat képviselőtestületének elnökhelyettese volt.
Nevéhez fűződik az elűzetés 60. évfordulójára, valamint a német betelepülésre vonatkozó emlékművek létrehozása Solymáron. A Solymári Hagyományőrző Asszonykórus és a Szentiváni Vegyeskórus tagja. Hagyományőrző rendezvények, emléknapok, zarándokutak, táborok, színházi előadások szervezésével segíti a közösségépítést.

Nemzetiségekért Díjban részesült továbbá: Kozsuharov Ognjan, Kalla Éva, Szűcs Csaba, Vlahopulosz Ziszisz, valamint Raptis Ioannis és Vlahosz Haralambosz (megosztva), Osztrogonácz József, a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület és dr. Csúcs Lászlóné (megosztva), Simon Istvánné, a Magyarországi Ruszinok/Rutének Országos Szövetsége, Rusz Boriszláv, Hollósy Tiborné és Fodor Sándorné.

A 2020. évi átadóünnepség a járványveszélyre való tekintettel a múlt év végén elmaradt, de a Miniszterelnökség reméli, hogy a díjak idén személyesen is átadásra kerülhetnek.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo