Wo wir uns daheim fühlen. Tscholnok

Forrás: Bibliothek.hu
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Könyvtárának állománya – ahogyan az más könyvtárakban is szokásos – különböző témák szerint van felosztva, megkönnyítve ezzel a kutatók vagy az érdeklődők munkáját. Ezek közül a helytörténeti témájú könyvek gyűjteménye több mint 500 példánnyal egyike a legnagyobbaknak. Ezen művek nemcsak minőségükben, terjedelmükben vagy nyelvükben, hanem tartalmi felépítésükben is különbözőek. Így sokuk sorolható a tisztán helytörténeti monográfiákhoz, illetve az ún. Heimatbuch-okhoz is. Több olyan is található köztük, mely egyszerre taglalja az adott településen élő magyarországi németek történelmét, néprajzát, nyelvjárását, irodalmát, gasztronómiáját, illetve általános, jelenlegi helyzetét is.

Wo wir uns daheim fuhlen Tscholnok

Ezt a 2020-ban a települési és a helyi német nemzetiségi önkormányzat által kiadott könyvet is az utóbbiak közé sorolhatjuk, melyet több szerző, különféle tudományos munkákra támaszkodva írt meg. A szerzők célja az volt, hogy az olvasók egy átfogó képet kapjanak a csolnoki magyarországi németek történelméről, jelenéről, kultúrájáról, életmódjáról és nyelvéről.

A könyvet lapozgatva látható, hogy a szerzők célkitűzése igen jól sikerült, sokat megtudhatunk a csolnoki svábok múltjáról és jelenéről.

A könyv történelemmel foglalkozó részéből kiderül, hogy miért nem sújtotta a csolnoki svábokat a második világháború után az elűzetés, vagy hogy az 1950-es években itt is volt egy kényszermunkatábor.

A Gegenwart (Jelen) című részben többek között a német nemzetiségi önkormányzat tevékenysége és a mai sváb kultúrélet tárul fel előttünk. A Sprache (Nyelv) című részben a kíváncsi olvasó a helyi nyelvjárás részletes elemzéséről és mai használatáról olvashat.

Könnyedebb, vidámabb olvasmányt nem csak a függelékben – ahol helyi nyelvjárású vidám történetek, mesék, illetve receptek is helyet kaptak – olvashatunk. A Volkskultur (Népi kultúra) című részben a Bäuerliche Lebensweise (Paraszti életmód) című fejezetben a disznóvágás leírását is megtaláljuk. Itt olvashatunk arról, hogy disznóvágáskor a gyermekeknek – hogy a szúrás idején ne féljenek – szaloncukrot és diót szórtak a disznó mögé, mintha ő potyogtatta volna el azokat.

Végiglapozva a művön láthatjuk, hogy egy mai és archív felvételekkel gazdagon illusztrált, igényesen összeállított munkát tartunk a kezünkben, mely egyben a csolnoki magyarországi német közösség, illetve a szerzők együttműködését is igen jól mutatja.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akiknek kötődésük van Csolnokhoz, vagy éppen a csolnoki magyarországi németekkel kapcsolatban szeretnék ismereteiket bővíteni.

Marta Juhász (szerk.): Wo wir uns daheim fühlen. Tscholnok
Írták: Agathe Hárs, Marta Juhász, Anton Klinger, Josef Klinger †, Melinda Kolonics, Katharina Szabó †, Ladislaus Szax
(Ahol otthon érezzük magunkat. Csolnok)
Csolnok : Tscholnoker Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung – Selbstverwaltung der Gemeinde Tscholnok, 2020.
165. o.,ill.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu
Honlap: www.bibliothek.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo