Átvenné a soroksári Grassalkovich Általános Iskolát az MNOÖ

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Online tanácskozott
a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlése

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet továbbra sem tette lehetővé a személyes találkozást, így a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének februári ülésén a testület – a tavaly novemberi alkalomhoz hasonlóan – online tanácskozott. Englenderné Hock Ibolya MNOÖ-elnök a február 20-i megbeszélésen számolt be mindazokról az aktualitásokról, amelyekről a közgyűlés feladat- és hatáskörét egyszemélyben gyakorolva neki kell határoznia. A döntéselőkészítő tanácskozás egyik központi témája ismét az oktatásügy volt: a közgyűlés egyetértett további óvodák és iskolák települési német önkormányzatok általi átvételével, valamint abban is megállapodott, hogy felhatalmazást ad az elnöknek ahhoz, hogy kezdeményezze egy budapesti általános iskola fenntartói jogai átvételét azzal a céllal, hogy a fővárosban is létrejöhessen egy az országos német önkormányzat által fenntartott magyarországi német oktatási központ.

152640908_2864066383853796_3364690807484984267_o

Tovább szigorodnak azok a kritériumok, amelyeknek az oktatási-nevelési intézményeket átvenni szándékozó német nemzetiségi önkormányzatoknak, valamint az átveendő óvodáknak-iskoláknak meg kell felelniük a fenntartóváltáshoz. A szigorítás célja a pénzügyi előnyök mellett a magas szakmai színvonal biztosítása, ami végső soron a gyermekek és fiatalok még jobb nyelvtudását eredményezheti – hangzott el az online tanácskozáson, melyen az oktatási bizottság javaslatára az MNOÖ közgyűlése egyetértett Lánycsók (Baranya megye) és Kislőd (Veszprém megye) iskolájának és óvodájának az adott települési német önkormányzat általi átvételével. Amennyiben az említett kezdeményezések sikerrel járnak, 66-ra bővül a települési német önkormányzatok által átvett nevelési-oktatási intézmények száma.

Az MNOÖ maga is további intézményfenntartói lépést tervez: az általa teljes egészében, illetve részben fenntartott oktatási központok sorát egy továbbival kívánja bővíteni. Pécs, Pilisvörösvár és Baja mellett egy újabb komplexum jöhet létre, mégpedig a fővárosban. A Grassalkovich Antal Általános Iskola (Bp. 23. ker., Soroksár) átvétele már megkezdődött, a cél az, hogy a jelenleg 640 tanulót számláló általános iskola és az immár 2015 óta az országos német önkormányzat által fenntartott Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium (DNG) összevonásával Budapesten is biztosítható legyen a német nemzetiségi oktatás az általános iskola első osztályától kezdve egészen az érettségiig.

A virtuális tájékoztatón az MNOÖ bizottságai – így a kulturális és médiabizottság, az oktatásügyi, az ifjúsági, a pénzügyi és ellenőrző bizottság, valamint a közbeszerzési döntőbizottság – is beszámoltak a tavalyi tevékenységükről. A tudósításokból kiderült, hogy az említett testületek a járványhelyzet ellenére is számos ügyet és feladatot láttak el, ezen kívül pedig sok projektet is sikerült lebonyolítaniuk, melyek segítségével több előremutató kezdeményezést támogattak.

Az ülésen a magyarországi németek legfelsőbb grémiumát a 2020-as esztendő közbeszerzési terveinek részleteiről is tájékoztatták. Az MNOÖ tervezett beruházásai, melyek ezévben kezdődnek, illetve zárulnak, a következők: Az MNOÖ fenntartásában lévő, a Koch Valéria Iskolaközponthoz tartozó pécsi Szőnyi utcai óvoda felújítási munkálatai, a Veszprémi Német Ház korszerűsítése, a pécsi Lenau Ház teljeskörű felújítása, a Koch Valéria Iskolaközpont általános iskolájának és gimnáziumának felújítása, korszerűsítése, valamint az MNOÖ budapesti, Júlia utcai székházának felújítása. További beruházások előkészítése is zajlik, mégpedig a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban, valamint a budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban. A fejlesztések mindegyikét Schubert Olívia, az MNOÖ főállású elnökhelyettese felügyeli – derült ki az elnök és helyettese beszámolójából.

Ritter Imre is tájékoztatást adott a legutóbbi hasonló tanácskozás óta végzett tevékenységéről. Az országgyűlési képviselő összefoglalójában kiemelten foglalkozott az állami támogatások mértékének növekedésével: elmondása szerint ebben az évben 42 német önkormányzat által fenntartott 62 intézmény részesült összesen 1,3 milliárd forint támogatásban, amit intézményfejlesztésre és felújításra fordíthatnak, és amely összeghez a Magyar Falu Programból összesen további 500 millió forint támogatás is társul. Ritter Imre elmondta továbbá, hogy jelenleg felmérést végez a német önkormányzatok által fenntartott intézmények kötelezően átveendő ingatlanjai ügyében, és hogy már a következő évi költségvetési törvény előkészítésén dolgozik.

Englenderné Hock Ibolya tájékoztatta a résztvevőket, hogy hamarosan elkészül az MNOÖ egységes és átfogó arculati kézikönyve, valamint kitért a 2022 őszére halasztott népszámlálásra és a jövőre esedékes parlamenti választásokra is. Ezen felül emlékeztetett arra, hogy az említett eseményekre való felkészülés mellett belátható időn belül szükség lesz arra, hogy kiértékeljék az országos német önkormányzat 2015-ben készült stratégiáját, hogy a szakértői csoportok az ebből nyert információkkal felvértezve kidolgozhassák a folytatás menetét.

A következő tanácskozást az MNOÖ közgyűlése várhatóan ez év májusában tartja.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo