Díjazták a sok évtizedes munkát

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Örökség serleg elismerésben részesült nemrég a Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoport, amelyet a német nemzetiség kulturális örökségének ápolásáért ítéltek meg nekik. A kitüntetést évente egyszer legfeljebb három arra érdemes közösség veheti át, ebbe a körbe került be tehát a baranyai tánccsoport is. Az együttest még 1973-ban alapította Horváth Etele, aki gyermekkora óta táncolt. Katonai leszerelése után döntött úgy, hogy Farkas Erzsébet segítségével feltámasztják a hagyományokat, szerveznek egy tánccsoportot.

12496287_970165489729195_5492588554173241276_o

Ahogy az alapító elmesélte, először magyar táncokat tanultak, majd miután elvégezte a Pécsi Tanárképző Főiskola kollégiumának nyári képzését, német táncokat is felvettek repertoárjukba. Mivel tudta, hogy az együttes fennmaradásának kulcsa az utánpótlás biztosítása, gyermekcsoportot is alapított, szinte egy időben a felnőttekkel. Ahogy lehetőségük volt rá, fellépésekre is eljártak. Rendszeres résztvevők voltak a Pécsváradi Leányvásáron, az ott kapott kritikákból sokat tanultak – emlékezett vissza Horváth Etele. Csaknem ötvenéves fennállásuk alatt számos sikert értek el, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa minősítőjéről négy fesztiváldíjat hoztak haza – 1999-ben, 2005-ben, 2008-ban és 2014-ben –, a Nemzetiségekért díjat 2013-ban, arany minősítést pedig 2017-ben kaptak.

A baranyai rendezvényeken kívül felléptek a szomszédos megyékben, és külföldi meghívásokat is kaptak. A járvány a tánccsoport életében is változásokat hozott, amíg tavaly március elején fellépésre mentek, a hónap közepén hozott korlátozó intézkedések miatt leálltak a próbák. Nyáron, majd az ősz első hónapjaiban visszatértek a gyakorláshoz, de november óta ismét kénytelenek szünetet tartani. Várják, hogy ismét visszatérhessenek a próbákhoz.

Szerző: M.R. Megjelent 2021 febr. 8-án a Dunántúli Napló XXXIII. évf. 32. sz. 3. oldalán.
Fotó: Máy Fotostúdió

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo