Elkészült a mecseknádasdi közösségi konyha

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Mecseknádasdi Német Önkormányzat még a koronavírus helyzet előtt, egy évvel korábban sikeresen megtartotta „Großmutter Küche” elnevezésű rendezvényét, melynek keretében a résztvevők a különböző fánkok elkészítésének csínját-bínját tanulhatták meg. Az esemény a résztvevők körében igen nagy sikert aratott, de sajnos a tervezett folytatás nem valósulhatott meg. A háttérben azonban nem állt le a munka: a német önkormányzat tagjai továbbra is dolgoztak az elmaradt alkalmak részletein és több helyre is pályázatot nyújtottak be egy megfelelő, korszerű közösségi konyha kialakítására, annak érdekében, hogy amint arra ismét lehetőség kínálkozik, megfelelő téri adottságok mellett folytathassák a félbemaradt rendezvénysorozatot.

Nadasch_Kuche_5

„Két sikeres pályázat összehangolásának köszönhetően tudtuk az elmúlt év végére, elsősorban helyi szakemberek bevonásával megvalósítani terveinket. A Mesterségek Házában egy használaton kívüli helységet sikerült modernizálnunk. A tégla padlóburkolatot új, stabil kerámia burkolatra cseréltük, az elektromos hálózatot korszerűsítettük, bővítettük, új fűtőtesteket szereltünk fel és a helyiséget kifestettük. Ez követően kezdtük meg a közösségi konyha kialakítását az L alakú helyiség utcai részében” sorolja Müller Ákos, a Mecseknádasdi Német Önkormányzat elnöke az elvégzett munkálatokat. A konyha egyik fénypontja a modern, praktikus, letisztult kialakítás mellett a pult feletti burkolatban látható: itt a helyi fazekasságra jellemző egyedi, Gradwohl Zsolt helyi fazekasmester által készített csempéken jelennek meg a jellegzetes nádasdi motívumok. A konyhabútort gránitpulttal látták el, a konyhában egy nagyméretű hűtőszekrény, mosogatótálca és mosogatógép, sütők és egy nagy körbejárható konyhasziget kapott helyet, melyben rengeteg tárolóhely, főzőlapok és elszívók gondoskodnak a megfelelő munkakörnyezetről. A felsőszekrények különlegessége, hogy azok frontja táblaként működik, így arra az aktuális receptek, információk írhatók fel.

Nadasch_Küche_6

Müller Ákos biztos benne, hogy igazi közösségi teret sikerült létrehozniuk: „Reméljük a konyha nem csupán a német önkormányzat rendezvényeinek színhelye lesz és a helyi német nemzetségi óvoda, valamint az iskola diákjai, helyi egyesületek, civil szervezetek és lakosság is szívesen használja majd, hiszen számos lehetőséget rejt. Már alig várjuk, hogy birtokba vehessük az új közösségi teret és folytathassunk félbemaradt rendezvénysorozatunkat. Reméljük mielőbb személyesen is találkozhatunk!”

 Nadasch_Küche_1

A Mecseknádasdi Német Önkormányzat köszönetét fejezi ki a projekt megvalósításában a Németországi Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériumának és Miniszterelnökségnek a Bethlen Gábor Alapítványkezelő Zrt.-n keresztül nyújtott támogatásért.

Sós Gabriella

Fotó: Müller Ákos, Mecseknádasdi Német Önkormányzat elnök

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo