„Der Weg – Ungarndeutsche Zeitreise”

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Megjelent az MNOÖ magyarországi német társasjátéka

Több éves munkát követően 2020-ban megvalósulhatott az MNOÖ kiadásában a „Der Weg – Ungarndeutsche Zeitreise” című magyarországi német társasjáték. A projektet a Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériuma (BMI) támogatta. A játékot Jencsik Ildikó (az MNOÖ pályázati referense) és Radóczy Károly (az MNOÖ ifjúsági referense) alkották meg és szeretnének vele alapvetően 13 éves kor felett minden generációt megszólítani, de természetesen a játék bizonyos részeit fiatalabbak is játszhatják. Radóczy Károly számol be a projektről.

Spielelemente

Egy magyarországi német társasjáték megalkotásának ötlete már 2018 elején megszületett Jencsik Ildikó fejében, amikor még a grafikus képzését végezte. Szüksége volt egy jó ötletre, amelyet vizsgamunkaként kidolgozhat. Eredetileg egy zsámbéki ünnepi viseletben lévő nő 3D modelljét szerette volna számítógépen megtervezni, majd ezt 3D nyomtatóval kinyomtatni. Habár ez önmagában hatalmas munka, a konzulense azt javasolta, hogy foglalja ezt valamiféle grafikai keretbe (pl: egy katalógus vagy egy füzet), amivel meg tudja adni a figura kontextusát. Így jött az ötlet, hogy egy magyarországi német társasjátékot készítsen, amikben a bábuk ezek a 3D nyomtatott népviseletes figurák.

Nagyon örültem a tervének és megpróbáltam lehetőségeim szerint segíteni neki ebben. Kidolgoztuk közösen a koncepciót, a játékszabályokat és a témaköröket, ő megcsinált minden grafikai munkát és megtervezte a népviseletes figurákat, én közben a játékban lévő kérdéseken és a válaszokon dolgoztam. Eredményként létrejött akkoriban a játék kézzel készített prototípusa, ekkor még teljesen más dizájnnal, kevesebb kérdéssel és csak magyar változatban, de már 4 népviseletes figurával, amit vizsgamunkaként be is mutatott.

Schachtel

2018 nyarán meglátogattuk Pécsett Englenderné Hock Ibolyát, aki akkoriban az MNOÖ oktatási tanácsnoka volt és bemutattuk neki a prototípust. Nagyon tetszett neki az ötlet és biztosított minket, hogy a projekt mögé fog állni és segít, hogy egy nagyobb példányszámú kiadásra találjunk pénzügyi támogatást. És ekkor megkezdődött a mostani játék előkészítése, a megbeszélések több nyomdával és egy hosszantartó egyeztetés a BMI-vel.

2020 elején a játék még félkész állapotban volt, tartalmilag és a megjelenésén is sokat kellett még dolgozni. Ezen a ponton szeretnék köszönetet mondani lektorainknak, Schindler Lászlónak, aki 2018-ban az első változatot lektorálta, a Koch Valéria Iskolaközpontból Amreinné Pesti Ágnesnak és Tencz Miklósnak, akik 2020-ban a második változatot ellenőrizték és láttak el minket hasznos tanácsokkal és Englenderné Hock Ibolyának, aki fáradhatatlanul segített a szövegeket, a kérdéseket és a grafikai megjelenést a végleges formára hozni.

Felemelő érzés volt, amikor a nyomdai gépek beindultak és láttuk, ahogy a sokéves munkánk végre a célvonalhoz közeledik. 500 példányban készült el a társasjáték és már izgatottan várjuk, mikor mutathatjuk be a magyarországi német közösségnek fizikai formában, személyesen is.

Die Spielentwickler Ildiko Jencsik und Karoly Radoczy

Itt szeretném a játék dobozán lévő bemutatószöveg elejét idézni:
„Egy társasjáték, amely a magyarországi németek jó és rossz időszakain vezet Titeket keresztül. Képzeljétek el, hogy a 18. században a mai Németország területén nehéz életkörülmények között éltek és hirtelen adódik egy lehetőség, hogy Magyarországon egy új életet kezdhettek sokkal jobb esélyekkel. Felszálltok egy Ulmer Schachtelra és megteszitek a hosszú hajóutat az ismeretlenbe…“

Egy magyarországi német időutazás, amely a betelepítéstől egészen napjainkig tart. Hiszünk benne, hogy ez egy olyan játék, amely elgondolkodtat, generációk közötti érdekes beszélgetésekhez vezet és emellett még jól is lehet vele szórakozni.

Reméljük, hogy idén még lesz olyan időszak, amikor ismét személyesen találkozhatunk. Ha így alakul, szeretnénk regionális társasjáték esteket szervezni, ahol a játékot bemutatjuk és a résztvevő német önkormányzatok egy példányt ingyenesen haza is vihetnek, hogy a játékot a településükön is bemutassák és mindenkinek lehetőséget biztosítsanak, hogy játszhassanak a magyarországi német társasjátékkal. Így a játék eljuthat az oktatási intézményekbe, egyesületekhez és minden magyarországi némethez, aki szeretne vele játszani.

Spielbrett von oben

Kérünk tehát minden német önkormányzatot, hogy töltsék ki online kérdőívünket, amelyben megkérdezzük, ki szeretne a játékból kapni egyet és ki szeretne segíteni nekünk egy regionális társasjátékest megszervezésében. Ezen információkkal aztán később gyorsabban tudunk a helyzetre reagálni és remélhetőleg a lehető legtöbb ilyen estet meg is tudjuk valósítani.

Végül szeretnénk a BMI-nek köszönetet mondani a támogatásért. Meggyőződésünk, hogy ezzel az innovatív projekttel tényleg sok embert érhetünk el és ezáltal a közösségünk erősödni fog.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo