Gazdálkodás és infrastrukturális beruházások a fókuszban

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Még mindig érvényben a járványügyi veszélyhelyzet,
online tájékoztatást tartott az országos német önkormányzat közgyűlése

A világjárvány a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának és annak intézményeinek tevékenységén is nyomot hagyott, ám a koronavírus okozta válság hatásai ellenére számos új beruházás és projekt van folyamatban – derült ki az MNOÖ elnökének részletes beszámolójából. Englenderné Hock Ibolya, aki a jelenleg is érvényben lévő különleges jogrend ideje alatt elnökként egy személyben hozhat csak határozatokat, online tájékoztatta a közgyűlés tagjait az aktuális kérdésekről és a tervezett döntésekről. A május 29-i virtuális megbeszélésre főként az országos német önkormányzat közgyűlésének tagjai, valamint a német nemzetiségi képviselő voltak hivatalosak. A tanácskozás mindenekelőtt gazdálkodási kérdésekre és infrastrukturális beruházásokra összpontosított.

mnoöldu_202105

– Hosszú hónapok óta csak online tanácskozhattunk. Remélhetőleg legalább novemberben lesz alkalmunk végre újra személyesen is találkozhatunk! Ha úgy lesz, akkor meghívlak benneteket egy ebédre a budapesti központunk akkorra már felújított alagsorába – e gondolatokkal köszöntötte a megbeszélés résztvevőit Englenderné Hock Ibolya. Az elnök bemutatta az MNOÖ 2021-re érvényes költségvetésének első módosítását, majd ismertette az országos önkormányzat, annak intézményeinek, gazdasági társaságainak és alapítványainak tavalyi éves gazdálkodásáról szóló jelentéseit. A beszámolókból kiderült, hogy az elmúlt év mindenütt rendhagyó volt, tele lemondással, de az ésszerű és kiegyensúlyozott gazdálkodásnak köszönhetően mindenütt viszonylag sikeresen átvészelték. A járvány ellenére tavaly is számos jelentős projekt elindítására, illetve megvalósítására nyílt lehetőség: Az egyik nagyberuházás a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont Szőnyi utcai óvodájának teljes felújítása, amely várhatóan idén nyáron fejeződik be. Emellett elkészült az említett iskolaközpont menzabővítésének második üteme. 566 millió forintos állami finanszírozásnak és az MNOÖ közreműködésének köszönhetően 149 nemzetiségi gyermektábor és egyéb közösségépítő program valósult meg országszerte, valamint 436 hallgató részesülhetett jelentős havi tanulmányi támogatásban a Nemzetiségi Ösztöndíjprogram keretében. A Szekszárdon működő Magyarországi Német Színház – hazánk egyetlen professzionális német teátruma – ugyancsak több új kezdeményezést valósíthatott meg állami támogatások segítségével. A Német Szövetségi Belügyminisztérium mintegy 338.000 eurós hozzájárulásával szintén számos program teljesülhetett – azok egy részét az országos német önkormányzat, a többit pedig települési német önkormányzatok kezdeményezték és bonyolították le.

Englenderné Hock Ibolya arról is beszámolt, hogy az MNOÖ idén is odaítéli a 2019-ben alapított Heinek Ottó-díjat, amelyet az országos német önkormányzat 2018-ban elhunyt elnöke emlékére hoztak létre, és amelyet fiatal tudósok érdemelhetnek ki magyarországi német témában íródott doktori disszertációjukkal, tudományos publikációjukkal, illetve monográfiájukkal. A kitüntetést az MNOÖ országos gáláján adják majd át 2022. januárjában, a Magyarországi Német Önkormányzatok Napján.

– Az immár hét éves parlamenti jelenlétünk ideje alatt az elmúlt két hónap volt a legintenzívebb: ebben az időszakban a nemzetiségek nevében hat törvénymódosítást kezdeményeztünk – magyarázta Ritter Imre országgyűlési képviselő. – Azok közül az egyik a magyar felsőoktatási rendszer átalakításához kapcsolódik: hamarosan sokkal nagyobb beleszólásunk lesz a nemzetiségi képzéseket érintő kérdésekbe. Egy másik jogszabály, a nemzetiségi törvény mostani módosítása az országgyűlési választások kapcsán az országos nemzetiségi önkormányzatok általi listaállítás körül felmerült anomáliák megelőzését biztosítja.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata jelenleg is számos nagyszabású kezdeményezést tart kézben, amelyek nagymértékben lekötik az önkormányzat kapacitásait – emelte ki írásbeli összefoglalójában Schubert Olívia főállású elnökhelyettes: Nemrég kezdte meg önálló intézményként való működését a Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ, amelynek időközben megválasztott igazgatója Weigert József lett. A főváros 23. kerületében (Soroksáron) található Grassalkovich Antal Általános Iskola átvételének szándéka sajnos kudarcot vallott, de több közoktatási intézmény (így a lánycsóki általános iskola, valamint az ikladi és a kislődi óvoda) hamarosan az adott helyi német önkormányzatok kezébe kerül. Az MNOÖ idén online képzési sorozat indítását tervezi a német önkormányzatok által fenntartott intézmények óvónői számára, a tanfolyam célja a pedagógusok nyelvi és módszertani fejlesztése. Az országos önkormányzat és az általa fenntartott intézmények közti szoros együttműködés pillanatnyi súlyponti témája pedig szinte mindenütt egy-egy újabb beruházás: míg a pécsi Lenau Házra, a Koch Valéria Iskolaközpontra, a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumra és a budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumra vonatkozó felújítási és bővítési munkálatok egyelőre csak az előkészítő szakaszban járnak, a Szőnyi utcai óvoda, a veszprémi Német Ház és a fővárosi MNOÖ-székház felújítása-korszerűsítése már javában zajlik. Mindeközben folyamatos a kapcsolat a Német Szövetségi Belügyminisztériummal is, a megbeszélések elsődleges témája az idei évre tervezett projektek előrehaladása. Schubert Olívia rámutatott arra is, hogy az MNOÖ július 1-től tervezi bevezetni az új, egységes arculatát, valamint, hogy megkezdődtek az előkészületek a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata stratégiájának folytatására vonatkozóan, amely munka első fázisa – az előző stratégia értékelése – a tervek szerint nyár végére fejeződik be.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo