Sorsokban elbeszélve

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Szovjetunióba deportáltaknak állít emléket A pokol bugyrai. „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban – sorsokban elbeszélve című kültéri kiállítás, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, dr. Sölch Gellért nyitott meg a ferencvárosi Málenkij Robot Emlékhelyen a független Magyarország napján, június 19-én. A második világháború alatt közel 1 millió embert hurcoltak el az akkori Magyarország területéről a Szovjetunió lágereibe kényszermunkára. A meggyötörtek közül a kiállítás 10 életutat mutat be.

205345897_954948358383854_3367071503971926082_n

A németként elhurcolt civil áldozatok tablóján két emberi sors elevenedik meg a mintegy hatvanezer közül: egy garai fiatal lányé, Schnadenberger Erzsébeté, valamint a Szigetszentmártonból elhurcolt Lerner Györgyé. Erzsébet a Donyec-medence rettenetes szénbányáiba, György a távoli Baskíria hómezőire, majd a Kaukázus vidékén lévő lágerbe került. Sorsuk közös vonása az embertelen körülmények, betegségek, éhezések gyötrelme, a halál árnyékának legyőzése, lelki szenvedés az otthon, a család elvesztése miatt. Közös a két életútban az is, hogy a szovjet fogságból szabadulva mindkét fiatal életveszélyes, több zónahatáron keresztüli szökésre kényszerült. Erzsébetet fogsága után Németországba vitték, de hazamenekült Magyarországra. György pedig kétszer is megjárta illegálisan az utat Németország és Magyarország között, mivel családját kitelepítették. Ő az ÁVH megtorlásai elől menekülve Németországban telepedett le, de elszakadni hazájától, Magyarországtól sosem tudott.

A németként elhurcolt civil áldozatok tablóján két emberi sors elevenedik meg /

A német származásuk miatt elhurcoltak portréit dr. Bognár Zalán történész, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető egyetemi docense és Schreiner Mihályné helytörténeti kutató állították össze. A kiállítás július 2-ig tekinthető meg a Málenkij Robot Emlékhelyen a bunker homlokzatán. (Budapest, Ferencváros, Fék utca 6.)

Schreiner Mihályné

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo