Gyógynövénycsokor-szentelés Mária mennybevételének ünnepén




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Nagyboldogasszony vagyis Mária mennybevételnek ünnepe (augusztus 15.) néhány katolikus magyarországi német településen összekapcsolódik a gyógynövénycsokor szentelésének hagyományával.

229557779_207812594519231_8729761657811987359_n

A tradíció valószínűleg egy legendából eredeztethető, amikor is a tanítványok Mária sírját felnyitották, holtteste helyén azonban csak virágokat és gyógynövényeket találtak. A katolikus egyházban ebből alakult ki a gyógynövénycsokrok Nagyboldogasszonykor történő megszentelésének évszázadok óta ápolt szokása. Ez a hagyomány főleg Németország déli részén ismert még ma is széles körben, és korunkban is ápolják. Ilyenkor különböző gyógynövényekből kötnek csokrokat, az összetételük faluról falura változhat. A csokrokat a házak padlásán akasztják fel, hogy az épületet magát és az ott lakókat óvják az olyan bajoktól, mint például a villámcsapás vagy a betegségek.

A magyarországi németek gyógyhatásuk miatt mindig is gyűjtötték a különböző erdei és mezei virágokat, amiknek a régmúltban csodatévő erőt is tulajdonítottak, hiszen mindegyik növénynek megvan a maga funkciója a népi gyógyításban. Bár a gyógynövénycsokrok kötésének hagyománya már sok magyarországi német településen feledésbe merült, de az elmúlt években néhány német nemzetiségi önkormányzat igyekszik újra feléleszteni a hagyományát.

Sós Gabriella

Fordítás: Ambach Mónika

Ajánlott hírek