Schneider Péterné: Hartai festett bútorok és ajándéktárgyak / Hartai motívumok jellegzetes virágai

Forrás: Bibliothek.hu
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A kalocsai vagy a matyó hímzés jellegzetes mintái és színei bizonyára minden magyarországi néprajz iránt érdeklődő számára jól ismertek. Az olyan néprajzi kutatásoknak és publikációknak, mint Boross Mariettáé, illetve a különféle kiállításoknak és múzeumoknak – például a Német Nemzetiségi Múzeumnak - köszönhetően mára a hartai bútorfestészet sem csak szűk magyarországi német körökben ismert. Akinek alkalma volt 2015. október 7-én, a Magyarországi Németek Házában megtartott Zentrum-rendezvényre ellátogatni, az Schneider Péterné bútorfestőt is megcsodálhatta alkotás közben.

Az itt ajánlott könyveket nem tudós, illetve etnológus jegyzi, hanem a hartai népi iparművész maga, aki 2010 óta a Népművészet Mestere cím büszke viselője is egyben.

Hartai festett butorok

Ez alapján a Hartai festett bútorok és ajándéktárgyak című könyvből nemcsak a bútorfestés történetéről és jellemzőiről, hanem azok előállításáról, kulisszatitkairól is igen sokat megtudhatunk. Hartán egész bútorfestő dinasztiák léteztek. A könyvben egy igen különleges táblázat felsorolja azt az összesen 53 mestert, akik az elmúlt több mint 200 évben a Bács-Kiskun megyei településen alkottak. A hartai bútorfestés eredetéről és történetéről szóló fejezetben az I-es és II-es festési stílusnak nevezett irányzatok kialakulásáról és jellemzőiről is olvashatunk. Az első stílus esetében körülbelül 1800-tól még a barna flóderezési faerezet imitációs technika volt elterjedve és a kék alapszín csak ott volt jellemző, ahová a színes motívumok kerültek. A második stílus 1900 körül alakult ki, és egészen napjainkig jellemző, hogy az elsőhöz képest további színeket is kezdtek használni, illetve a kék alapszín a bútorok egészére jellemezővé vált. A könyv további fejezeteiben olvashatunk a szerző egyéni művészetéről, melyet a híres bútorfestő mestertől, Himpelmann Pétertől tanult és a mai napig férjével együtt egyedülálló módon gyakorol. A mű végén az egyes motívumok és azok szerkesztése, a felhasznált anyagok és eszközök, illetve a munkafázisok részletes leírása is helyet kapott. Itt találhatjuk meg például azt is, hogy hogyan és mihez használnak cicaszőrt és azt hogyan szerzik be.

Hartai hartai motivumok festett viragai

A második, a Hartai motívumok jellegzetes virágai címet viselő könyv nagyon jól illik az előbbihez. Itt 33 különféle, az eredetivel megegyező virágmintát találunk kiegészítve egy egész virágminta-kompozícióval. A könyv jobb oldali lapjain ezek azonos nagyságú, fekete-fehér másolásra és utánrajzolásra alkalmas ábráit találjuk. A könyvecske ezzel a szemlélőt nemcsak a hartai magyarországi német virágminták festéssel történő lemásolására, hanem azok további kombinációira is ösztönzi.

Ezeket a könyveket mindazoknak ajánljuk, akik a hartai bútorfestés iránt érdeklődnek, illetve ezen művészi, népi alkotások sajátosságaira is kíváncsiak.

Schneider Péterné: Hartai festett bútorok és ajándéktárgyak
Harta : Magánkiadás, 2021.
57 o., ill.
Nyelv: magyar

Schneider Péterné: Hartai motívumok jellegzetes virágai
Harta : Magánkiadás, 2021.
69 o., ill.
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu
Honlap: www.bibliothek.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo